Egységes IT architektúra menedzsment az OTP Bankcsoportnál

forrás Prim Online, 2005. december 7. 14:11
Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Rt. és az AAM Techologies Kft. architektúra modellező eszközét vezette be az OTP Bank Rt. A hitelintézetnél és leányvállalatainál egyaránt alkalmazásra kerülő megoldás a bank informatikai architektúrájával kapcsolatos rövid- és hosszú távú döntésekben kap szerepet.
Néhány évvel ezelőtt egyetlen tapasztalt rendszerszervező képes volt átlátni egy vállalat informatikai felépítését, majd megadni a döntéshozók számára szükséges információkat.  Az egyre komplexebb vállalati működés és a szinte naponta megjelenő új technológiai megoldások korában ez azonban már nem lehetséges. Olyan eszközökre van szükség, melyek segítenek az összetett informatikai architektúra nyilvántartásában, és lehetővé teszik, hogy a teljes szervezet számára naprakész információk álljanak rendelkezésre az üzletileg kritikus építőelemekről, valamint ezek kapcsolatairól.

Az OTP Bankcsoport egy megoldást keresett, mely lehetővé teszi a bank és leányvállalatai számára az informatikai architektúra egységes menedzsmentjét. Az elérhető modellező eszközök közül a bank szakemberei az AAM leányvállalata, az AAM Technologies Kft. által fejlesztett System Architecture Management Utility (SAMU) rendszert választották ki, többek között olyan technológiai jellemzői alapján, mint a széles körű testreszabhatóság és a magas megbízhatóság. Az OTP Bank az eszköz bevezetésétől az informatikai projektek és az informatikai üzemeletetés költségeinek és kockázatainak csökkenését várja.

„A rendszer alkalmas különböző objektumok és a közöttük lévő logikai kapcsolatok ábrázolására, valamint hatékony lekérdezési lehetőségei segítenek abban, hogy átlátható informatikai architektúrával rendelkezzünk. A SAMU segítségével megalapozottabban és gyorsabban, mindig aktuális és konzisztens információkra támaszkodva hozhatunk döntéseket. Célunk, hogy a jövőben hatékony segítséget nyújtson tervezési, modellezési folyamatainkhoz is.” – emelte ki Takáts Ákos, az OTP Bank IT fejlesztési igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Az OTP Bank 2004-ben kezdte meg az eszköz bevezetését, legelőször a bank központi IT architektúrájának modellezésével. A sikeres bevezetés kedvező tapasztalatai alapján született meg a döntés arról, hogy a jelentősebb leányvállalatoknál is alkalmazzák a megoldást. A 2005 nyarán kezdődött bevezetések jelenleg is folyamatosan zajlanak az OTP Bank 14 leányvállalatánál, köztük olyan külföldi bankoknál is, mint a bulgáriai DSK Bank, az OTP Banka Slovensko vagy az OTP Banka Hrvatska. A munkában – különösen a megfelelő vállalati architektúra modell kialakításában, valamint az architektúra információ összegyűjtésében és ellenőrzésében – részt vesznek az AAM szakértő tanácsadói is. Horányi Péter, a Tanácsadó Rt. üzletágvezetője kiemelte, hogy az architektúra modellező eszközök az év egyik legnagyobb informatikai sikertermékének bizonyultak. Mindez annak köszönhető, hogy a piacvezető vállalatok sorban ismerik fel, hogy komplex informatikai rendszereiket csakis egy hasonló megoldás segítségével kezelhetik egységesen és átláthatóan.
Kulcsszavak: OTP AAM bankszolg

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09