Azonosítatlan ügyfélszükségletek gátolják a bankoknál a forgalomnövekedést

forrás Prim Online, 2006. április 17. 08:28
Az európai bankoknak mindössze 23 százaléka képes könnyen hozzáférni a végrehajtott tranzakciókkal kapcsolatos ügyfélinformációkhoz – állapította meg az EMEA-régió 30 országának 125 lakossági bankja bevonásával végzett vizsgálat. Az Európai Pénzügyi Menedzsment és Marketing Szövetség (EFMA), a Mannheimi Egyetem és az SAP AG által közösen készített tanulmány szerint az üzleti intelligencia kulcsfontosságú informatikai terület az európai bankok számára, amelyek 88 százaléka készül adatminősége javítására a következő három évben.
Az önértékelő kérdőívekre épülő vizsgálat alapján a bankok tökéletesen tisztában vannak a releváns ügyféladatok gyűjtése, pontos tárolása, elemzése és visszakeresése kínálta értékkel. Felismerték, hogy az adatok egyértelmű szegmensekbe sorolása elősegíti stratégiájuk sikerét az ügyfélszerzés, a keresztértékesítés és a többcsatornás ügyfélkezelés terén, és ezzel kapcsolatban határozottabban foglalnak állást, mint az első hasonló vizsgálat lebonyolításakor, 2003-ban.

„Közös vizsgálataink harmadik évében az EFMA és az SAP még szélesebb banki mintát vizsgál és mélyebb betekintést nyújt azokba a kihívásokba, amelyek a lakossági pénzügyi szolgáltatásaikat az ügyfelek elvárásai szerint átalakító tagbankok előtt állnak” – nyilatkozta Patrick Desmarès, az EFMA igazgatója. „A vizsgálat eredményei közelebb visznek minket a problémák lényegéhez és az ágazat lehetőségeihez. Az előttünk álló évben kiváló alapot nyújtanak az EFMA-nak ahhoz, hogy küldetését teljesítve szakmai vitát és eszmecserét kezdeményezzen, és ösztönözze az innovációt.”

Az ügyfélinformációs rendszerekkel kapcsolatos főbb megállapítások:

Bár az ügyféltranzakciókkal, -elégedettséggel és ‑viselkedéssel kapcsolatos adatok egyszerű elérhetősége ma még csupán a térségbeli bankok 23 százaléka számára realitás, 88 százalékuk 2009-re szeretné megvalósítani ezt az adatminőségi szintet.
A régió bankjainak egyharmada elemzi ad-hoc jelleggel az ügyféladatokat.
Csupán 11 százalékuk végez rendszeresen, egységes eljárás alapján adatbányászatot.
Nyolcvankilenc százalékuk készül arra, hogy ügyfélszegmensenként gyűjtse az adatokat vagy az összes releváns ügyféladatra, vagy pedig egyes adatcsoportokra (pl. reklamációk, értékesítési látogatások, számlázás) vonatkozóan.

„A piac magasabb érettségi fokán csak olyan, strukturáltabb üzletiintelligencia-folyamat birtokában lehet majd fenntartani az organikus növekedést, amely révén a bankok el tudják érni az ügyfélszegmensek jobb megismeréséhez szükséges információminőséget” – mutatott rá Daniele Bonfanti, a Financial Insights EMEA-régióbeli programmenedzsere. „A bankoknak rendkívül rugalmassá kell tenniük az adatgyűjtés és ‑elemzés folyamatát, hogy valóban támogatni tudják az üzleti döntéseket, kezdeményezéseket, és ami még ennél is fontosabb: fel kell hagyniuk a gyakran túlságosan is nehézkes, lassú és merev szemlélettel az üzleti intelligencia terén.”

További megállapítások:

Növekedési stratégiák a profit növelésére: A bankok túlnyomó többsége (75%-a) a növekedést preferálta a költségcsökkentés helyett elsődleges üzleti stratégiaként.
Erősödő törekvés a reakcióidő lerövidítésére: A vizsgálat résztvevőinek 61 százaléka 2009-re szeretne validált ügyfélszükségletekhez igazodó, differenciált termék- és szolgáltatáskínálatot kialakítani – ma még csak a bankok 12 százaléka képes erre.
A meglévő IT-rendszerek korlátai: Az informatikai rendszerek korlátai a bankok több mint egyharmadát gátolják stratégiai célkitűzéseik megvalósításában. E bankok 98 százaléka arra számít, hogy három éven belül az IT már támogatni fogja az üzleti stratégiát, és versenyelőnyt teremt számára a piacon.

„Az eredményes ügyfélkezeléshez a bankok IT-rendszereinek és szervezeti felépítésének támogatnia kell az információk teljes szervezetre kiterjedő elérhetőségét” – jelentette ki Richard Lowrie, az SAP AG banki stratégiáért felelős igazgatója. „A 2003-as felmérés eredményeivel összehasonlítva az új vizsgálat összefüggést tár fel a bank üzleti stratégiája és az alaprendszerek ügyfélközpontú üzleti folyamatok támogatására való képessége között. Az SAP számára ezek az eredmények azt igazolják, hogy az analitikai banki képességek terén folytatott fejlesztések sürgető és állandó szükségletet elégítenek ki az ágazatban.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09