Mobilszolgáltatók: a piac hatékonyabban szabályozná a roaming-díjat

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 14. 09:40
A magyarországi mobilszolgáltatók még kivárnak az Európai Parlament végső döntéséig a roaming-díjak európai szabályozásáról, és bár ahhoz természetesen alkalmazkodni fognak, továbbra is úgy vélik: a piac hatékonyabb az árak csökkentésében, mint a szabályozás.
Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hivatal szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: amikor megszületik a strasbourgi döntés, akkor az azonnal beépül a magyar jogrendszerbe, így azt azonnal alkalmazni is kell majd az érintetteknek. Hangsúlyozta, hogy az NHH is egyetért azzal a véleménnyel, hogy a jelenlegi roaming-díjak magasak és a fogyasztók számára nehezen átláthatók. Ez utóbbi probléma enyhítése érdekében a hivatal honlapján működtetik a Tantusz roaming-szolgáltatást, amely világosan ad tájékoztatást az ügyfeleknek, hogy külföldön hova mennyiért tudnak telefonálni mobiljukról.

A szolgáltatók azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a piac hatékonyabb lehetne az árcsökkentésben az NHH szóvivője utalt arra, hogy az utóbbi időben több szolgáltató - köztük magyar szolgáltatók is - jelentettek be árcsökkentést, de szerinte a díjak még így is magasak.

A T-Mobile véleménye szerint a roaming-díj csökkenése elérhető uniós szabályozási beavatkozás nélkül, üzleti megállapodásokkal - közölte a cég az MTI kérdésére. Hozzátették: a csak az uniós országokra kiterjedő szabályozás nem megfelelően szolgálja ezt a célt.

A nemzetközi T-Mobile csoport tagjaként a magyar T-Mobile is csatlakozott a legnagyobb szolgáltatócsoportok nemzetközi roaming-díj csökkentési javaslatához. Hangsúlyozzák: a cég az elmúlt években is számos kedvezőbb roaminghasználatot eredményező megoldást, ajánlatot vezetett be a piacon.

A Pannon - az MTI-hez eljuttatott közleményében – úgy fogalmazott, hogy a jogszabálytervezet szövegét áttekintik, az üzletmenetre gyakorolt esetleges hatását az elképzelések elemzése után mérlegelik.

Emlékeztetnek júniusi bejelentésükre, amely szerint a Pannon az európai mobilszolgáltatókkal - köztük a T-Mobile-lal - együtt, önszabályozó módon, 2007 októberére 50 százalékkal mérsékli a nagykereskedelmi roaming díjakat, aminek révén jelentősen csökkennek a felhasználói tarifák.

A megállapodás alapján a mobilszolgáltatók vállalják, hogy ügyfeleik számára átadják a szolgáltatók közötti tarifák csökkentéséből származó anyagi előnyt, azaz a lehető leggyorsabban és legteljesebben érvényesítik azokat az előfizetőknek megszabott piaci roaming díjakban.

Ennek a konstrukciónak az Európai Bizottság által javasolt megoldással szemben az a fő előnye, hogy megfelelő mozgásteret ad a versenyzésre a cégeknek - állt akkori közleményükben.

A Vodafone közleményében szintén azt hangsúlyozta, hogy a piaci verseny, és nem a szabályozás szolgálja leginkább az előfizetők érdekeit. A verseny a szabályozással összehasonlítva nemcsak hatékonyabban, de gyorsabban is képes alakítani az árakat - hangsúlyozzák.

Megjegyzik: az új uniós szabályozás egységes díjazása felszámolja a versenyt és megöli az innovációt. Ennek egyik sajátos mellékterméke az lehet, hogy a Vodafone megszüntetni kényszerül az előfizetőknek kínált eddigi legalacsonyabb árú csomagját, hogy minden hívás minden egyes perce azonos díjazású legyen. Az elmúlt egy év alatt a Vodafone Magyarország roamingoló ügyfeleinek közel fele választotta a Vodafone Passport szolgáltatást, az ő egy percre eső átlagos hívásköltségük ez által 80 százalékkal csökkent.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17