Szatelites navigáció: pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára

forrás Prim Online, 2007. február 17. 18:36
A TNO holland kutatóintézet megbízásra készített kutatása szerint a szatelites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára. A tanulmány elkészítését az Aon, Athlon Car Lease, Delta Lloyd (az  Aviva Plc része) és a TomTom kezdeményezte.
A kutatás kimutatta, hogy amikor a vezető szatelites navigációs megoldást használ, 25%-kal ritkábban áll meg, 35%-kal kevesebb időt tölt álló helyzetben. Ezen felül a vezető kevesebb kanyarodást hajt végre célpontjához történő eljutás közben, mint az olyan hagyományos navigációs eszközök használatával, mint a nyomtatott térképek vagy online útvonaltervezők. Az is bebizonyosodott, hogy a vezetői magatartás is javult, több mint 50%-al kevesebb helytelen cselekedetet hajtottak végre, mint például a közlekedési jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása. A vezető a vezetésre koncentrálhat, ahelyett, hogy az utat keresgélné.

A kutatás kimutatta, hogy a szatelites navigációs megoldások növelik a vezetők óvatosságát és éberségét, miközben csökkentik a stresszt. A felhasználók 78%-a érezte úgy, hogy a szatelites navigációs megoldás használatakor mindent az irányítása alatt tart. A vezetők éberebbek, és tudatosabban figyelnek az őket körülvevő forgalomra.

A kutatás bebizonyította, hogy a szatelites navigációs megoldások használata csökkenti a vezetők igénybevételét. A szatelites navigációs megoldások használatakor 20%-kal csökken a vezetők igénybevétele, és kisebb a megterhelés is. Az olyan hagyományos navigációs eszközök használata, mint a nyomtatott térképek vagy digitális internetes útvonaltervezők, intenzívebb megterhelésnek bizonyult.

A kutatás szerint a szatelites navigációs megoldások használatával 16%-kal csökkent a megtett kilométerek száma. Az utazásra fordított idő 18%-kal csökken. Mivel kevesebb a megtett kilométerek száma, csökken a felhasznált üzemanyag mennyisége, amely előnyös mind az autó, mind a környezet számára.

A kutatás bebizonyította, hogy azok a vezetők, akik nem használnak szatelites navigációs megoldást, 12%-kal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt gépkocsijukhoz.

A központi kérdésre, melynek témája: “Mi a szatelites navigációs rendszerek hatása közlekedés biztonságára?”  adott válasz meghatározásához három összetevőt használtak: felhasználói felmérés, okozott kár adatbázis-elemzés, tesztvezetés. A 2006 decemberében befejeződött kutatási programot kizárólag Hollandiában végezték hat hónapos időtartam alatt. A kutatás általános eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy a szatelites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára.
Kulcsszavak: GPS autotech TomTom

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Megújulnak a Vodafone mobil tarifacsomagjai

Megújítja a mobil tarifacsomagjait a Vodafone Magyarország. A vállalat a fogyasztói igényekkel összhangban döntött a lakossági, valamint a kis- és középvállalkozásoknak szóló tarifacsomagok megújítása mellett: az ügyfelek saját igényeik és szokásaik mentén választhatnak az elérhető árú korlátlan mobiladatot, korlátlan hívást vagy mindkét szolgáltatást kompromisszumok nélkül kínáló díjcsomagok közül. 

2024. április 5. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09