Szemet vetett a Telecom Italiára a spanyol Telefónica

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 19. 09:08
A spanyol Telefónica vezére, Cesar Alierta a Wirtschaftswoche német lap vállalati belső körökre hivatkozó értesülése szerint többségi részesedés megszerzésére törekszik a Telecom Italiában. A jelenleg még vita tárgyát képező 18 százalékos pakettvásárlás csak az első lépés lenne ebbe az irányba. A vásárláshoz szükséges összeget a holland Endemol tévé produkciós cég 75 százalékos részesedésével teremtené elő a spanyol távközlési vállalat.
A Pirelli & C SpA (PC.MI) és a Telefónica a héten korábban megerősítette: tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Telefónica kisebbségi részt vásárolna a Telecom Italia anyacégében, a Holding Olimpiában. A Pirellinek 80 százalékos része van az Olimpiában, amely ugyanakkor a Telecom Italia vezető részvényese, 18 százalékos részvénypakettel.

Az olasz Il Sole 24 Ore lap úgy tudja, hogy a spanyol cég kétmilliárd eurót ajánlott fel a Pirellinek egy 30 százalékos Holding Olimpia pakettért. Az Olimpia egy meg nem nevezett olasz konzorcium, a France Télécom, a TeliaSonera, az indiai Hinduja csoport, valamint az orosz Sistema  érdeklődését is felkeltette.

  •  

Február eleje óta harmadik lehetőségként egy új mobilszolgáltató áll a szlovák előfizetők rendelkezésére, a Telefónica O2 Slovakia, a spanyol Telefónica leányvállalata. A szolgáltatás üzembe helyezése zökkenőmentesen megtörtént. A társaság saját bevallása szerint mintegy félmillió ügyféllel rendelkezik.

Az O2 december óta toborozza átfogó reklámkampány keretében főként olcsó áraival az előfizetőket. A Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Mobile Slovakia és francia konkurense az Orange 2006 végén együttesen 4,7 millió előfizetővel rendelkezett az 5,4 milliós lakosság körében. A Telefónica O2 nem épített ki saját hálózatot, hanem a T-Mobile Slovakia hálózatát bérli még a jövő évig.

Szlovák szakértők szerint még nem teljesen biztos, hogy az O2 megtarthatja-e 2006 augusztusában szerzett licencét. A magasabb ajánlat ellenére kiesett Mobilkom Austria és a cseh-szlovák B Four csoport ugyanis bírósági keresetben támadta meg a döntést állítólagos eljárási manipulációkra hivatkozva. Január közepén a pozsonyi ügyészség vizsgálatot indított a kiírási eljárás folyamán elkövetett törvénysértések gyanúja miatt.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Körforgásos gazdaság az adatközpontokban is

Jelentős mértékben csökkenő CO2-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés. A két cég célja, hogy kidolgozzanak egy olyan programot, amely a Digital Realty többi európai telephelyén is lehetővé teszi a körforgásos gazdaság elveire épülő fejlesztések alkalmazását. 

2024. április 11. 20:18

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.

2024. április 11. 18:29

Hihetetlen, de újra elérhető 10 dollárért a Bitcoin

Már szinte mindenki hallott vagy ismeri a kriptovaluták királyát, a Bitcoint, amit digitális aranynak is szoktak hívni. Sokan azzal is tisztába vannak, hogy 4 évente „felezés” van, ami április 20-án esedékes. A 73.000 dolláros rekordárfolyam sokakat elrémiszt, amire megoldást hoz egy szakértő piaci újitása.

2024. április 11. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09