Olasz bankok ellenajánlatra készülnek a Telecom Italia külföldi kézbe kerülésének megakadályozására

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 12. 10:04
Két olasz bank vizsgálja az ajánlattétel lehetőségét a Telecom Italia távközlési vállalatra. Az ország második legnagyobb bankja az Intesa Sanpaolo, valamint a Mediobanca külön-külön is közölték, hogy tárgyalásokat folytatnak lehetséges befektetői körökkel tulajdonrész vásárlásáról a Telecom Italia társaságot ellenőrző Olimpia Holdingban. Az Olimpia többségi részesedésének megszerzéséért már versenyben van az amerikai AT&T és a mexikói America Movil társaság. Olasz kormánykörök szerint a mexikói társaságnak szándékában áll a Telecom Italia feldarabolása.
Az AT&T és az America Movil igyekezete a Telecom Italia átvételére társadalmi vitát robbantott ki a tradicionális olasz társaság jövőjéről. Romano Prodi miniszterelnök ellenajánlat tételére szólította fel az olasz bankokat az egykori állami vállalat olasz kézben tartása érdekében. Leginkább a vezetékes távközlési hálózat külföldi kézbe kerülését igyekeznek elhárítani.

A legnagyobb olasz bank, az UniCredit, valamint a római Capitalia közölték, hogy nem folytatnak tárgyalásokat a Telecom Italia átvételéről. Hasonlóképpen nyilatkozott a legnagyobb biztosítótársaság a Generali is, amely egyébként egyike a távközlési konszern legnagyobb részvényeseinek.

Az America Movil, a milliárdos iparmágnás Carlos Slim érdekeltsége a világ legnagyobb távközlési csoportjával az amerikai AT&T-vel közösen április eleje óta folytat tárgyalásokat az Olimpia Holding többségi részesedésének megvásárlásáról. Már a tárgyalások kezdetekor felmerült a gyanú, hogy az America Movil valójában kizárólag az olasz társaság latin-amerikai érdekeltségeire pályázik. Carlos Garcia-Moreno a mexikói társaság pénzügyi igazgatója azonban ezt cáfolta az olasz "Il Sole 24 Ore" lapnak. "Rövidlátásra vallana a társaság feldarabolása" - mondta. Ilyen tervek nem léteznek.
 
Telecom Italia olasz társaság maradna, olasz vezetéssel és olasz alkalmazottakkal" - hangsúlyozta. A vezetékes távközlési hálózat is a Telecom Italia kezében maradna a szükséges beruházások kivitelezhetősége érdekében.

Egyes jól értesült körökből származó információk szerint az America Movil és az AT&T tárgyalásokat folytatnak lehetséges olasz befektetői partnerekkel is az átvételben való részvételről.
Kulcsszavak: +céginfo Telecom Italia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59