A Samsung Electronics első negyedéve: 15 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 16. 12:07
A dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd., pénteken 1,6 billió vonos (1,72 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, ez 15 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 1,88 billiónál, és négy éven belül a legrosszabb negyedéves eredmény, a memórialapkák és a laposképernyő-panelek vártnál nagyobb olcsóbbodása miatt.
Az üzemi eredmény, 1,18 billió von, 27 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,61 billiótól, és 42 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 2,05 billiónál.

A forgalom, 14,39 billió von, 3 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 13,96 billiónál, de 8 százalékkal kevesebb a tavalyi utolsó negyedévi 15,69 billiónál.

A mostani második negyedévben némi javulást várnak az árak stabilizálódása miatt, de komolyabb sikerekben csak a második félévben reménykednek. A cégnél arra számítanak, hogy a DRAM lapkák piaci ára a mostani negyedévben további 5-10 százalékkal csökken, miközben a NAND lapkák átlagosan 20-25 százalékkal drágulhatnak. Az első negyedévben a DRAM lapkák több mint 20 százalékkal, a NAND lapkák több mint 40 százalékkal olcsóbbodtak.

Az első negyedévben a félvezető ágazat üzemi eredménye 52 százalékkal, a folyadékkristályos képernyőket gyártó részlegé 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, illetve 68 százalékkal és 76 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedhez képest. Ezt nem ellensúlyozta, hogy a távközlési részleg üzemi eredménye 29 százalékkal javult az egy évvel korábbihoz képest, és 72 százalékkal több volt, mint a tavalyi utolsó negyedben. A 34,8 millió eladott mobilkészülék vállalati rekord, ezt főleg a kínai piac segítette.

Előzőleg, kedden, a dél-koreai LG.Philips, a folyadékkristályos képernyők második számú gyártója a világon, szintén veszteséget jelentett az első negyedévről, egymás után negyedik negyedéve volt veszteséges a képernyők árának csökkenése miatt. Most 169 milliárd von (181 millió dollár) volt a vesztesége, a tavalyi első negyedben még 48 milliárd von adózott eredményt könyvelt el.

  •  

A Samsung Electronics adózott eredménye tavaly 3,8 százalékkal 7,93 billió vonra nőtt a 2005-ös 7,64 billióról.

Az üzemi eredménye 14 százalékkal 6,93 billió vonra csökkent 8,06 billióról.

A forgalma 2,6 százalékkal 58,97 billió vonra gyarapodott 57,46 billióról.

Az egész évet nyomták a csökkenő lapka- és képernyőárak.

  •  

A  Samsung SDI Co. 72 millió eurós beruházással új plazmatelevízió-modult gyártó üzemet épít Magyarországon. A Samsung gödi gyárában tavaly nyáron kezdték meg a beruházást.

A hamarosan elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres csarnokban a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják majd. A termékek 30-40 százalékát Samsung-végtermékben használják majd fel, a többit más televíziógyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország tavaly 300 millió eurós forgalmat és 16 millió eurós adózott eredményt tervezett. A forgalom mintegy 30 százaléka a jászfényszarui Samsung gyár felhasználása, a többi termék külpiacokon talál vevőre. 2005-ben a társaság árbevétele 252 millió euró volt, és szerény nyereséget könyvelt el a hagyományos televíziók keresletének visszaesése miatt. Egy évvel korábban, 2004-ben a forgalom elérte a 350 millió eurót, az adózott eredményt pedig a 34 millió eurót.

A Samsung az idén megkezdett fejlesztésekkel együtt összesen 20 milliárd forint értékű bővítő beruházást valósít meg a következő másfél évben jászfényszarui  gyárában, az új egység 2010-től dolgozik teljes kapacitással. Tavaly összesen 3,2 millió tévékészülék hagyta el az üzemet. A jászfényszarui gyár magyarországi forgalma 41,5 milliárd forint volt 2005-ben, az export
elérte a 136 milliárd forintot.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket
gyártó szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanik.
Kulcsszavak: +céginfo Samsung

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59