A Western Digital 1 milliárd dollárért megveszi a Komag alkatrészgyártót

Milkovits Gábor, 2007. július 1. 19:54

A merevlemezipar konszolidációjának újabb jeleként a Western Digital bejelentette, hogy 1 milliárd dollár körüli összegért felvásárolja a winchesterek vékonyfilm-adatrögzítő rétegét gyártó Komag céget.

A valaha a számítógépes hardverágazat egyik fejőstehenének számító merevlemez-iparág mára a nagyon alacsonyra zuhant árak miatt csak nagy eladási mennyiségek esetén termel megfelelő profitot, így egymást érik a felvásárlások. Az utóbbi időben a legjelentősebb ilyen lépés az volt, amikor a piacvezető Seagate tavaly közel 2 milliárd dollárért megvette a Maxtort, a kevés még működő merevlemezgyártó egyikét. A Western Digital-nak sem a mostani az első felvásárlása, a vállalat ugyanis négy évvel ezelőtt vette meg a szintén alkatrészeket, konkrétan a merevlemezes meghajtók mechanikus olvasófejeit gyártó Read-Rite nevű céget.

A merevlemezes meghajtókat, vagy más néven winchestereket a ’70-es években találták fel az IBM mérnökei, és mindmáig a személyi számítógépek elsődleges adattároló eszközeinek számítanak. Az IBM 2003-ban eladta ezt az üzletágát a Hitachi-nak, amely szintén sokoldalú elektronikai gyártóprofillal rendelkezik. Ez azonban már nem mondható el sem a Western Digital-ról, sem a Seagate-ről, így ezeknek a cégeknek különösen nagy kihívást jelent mind a piacot sújtó árverseny, mind pedig a flashmemória által hosszabb távon támasztott konkurencia.

Kulcsszavak: Western Digital +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Körforgásos gazdaság az adatközpontokban is

Jelentős mértékben csökkenő CO2-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés. A két cég célja, hogy kidolgozzanak egy olyan programot, amely a Digital Realty többi európai telephelyén is lehetővé teszi a körforgásos gazdaság elveire épülő fejlesztések alkalmazását. 

2024. április 11. 20:18

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.

2024. április 11. 18:29

Hihetetlen, de újra elérhető 10 dollárért a Bitcoin

Már szinte mindenki hallott vagy ismeri a kriptovaluták királyát, a Bitcoint, amit digitális aranynak is szoktak hívni. Sokan azzal is tisztába vannak, hogy 4 évente „felezés” van, ami április 20-án esedékes. A 73.000 dolláros rekordárfolyam sokakat elrémiszt, amire megoldást hoz egy szakértő piaci újitása.

2024. április 11. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09