EU-kartellvizsgálat: Kenőpénzekkel is vesztegett az Intel?

Genda Csongor Zoltán, 2007. július 27. 19:25

Hosszas vizsgálódás után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kartellügyi eljárást kezdeményez az Intel ellen, mivel az szerinte visszaélt piaci helyzetével.

Az EB 2005 nyara óta gyűjti a bizonyítékokat a processzorgyártó tisztességtelen üzleti praktikáival kapcsolatban, mivel azt feltételezik, hogy a piacvezető vétett az EU versenyjogi rendeletei ellen. A vád szerint az Intel különböző engedményeket ajánlott fel ügyfeleinek, ha azok tőlük, és nem a konkurens Advanced Micro Devices-tól vásárolják a CPU-kat. Ezen kívül azonban a processzorgyártó feltehetőleg több alkalommal kenőpénzekkel is megvesztegette a velük üzleti kapcsolatban álló számítógépgyártókat, hogy AMD-alapú termékeiket jóval később dobják piacra, vagy egyáltalán ne is hozzák azokat forgalomba. Az illegális intézkedések lényege az volt, hogy ellehetetlenítsék a konkurens AMD életét, és még jobban megerősítsék saját piaci pozíciójukat.

Az Európai Bizottság tíz hetet adott az Intelnek, hogy magyarázattal szolgáljanak a "Statement of Objections" című dokumentumban megfogalmazott vádakra. Ha bebizonyosodik a vezető processzorgyártó bűnössége, akkor ez esetben jókora bírságot szabhat ki a vállalatra az EB.

Kulcsszavak: EU jog +céginfo Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59