Bill Gates-el nyit a CES 2008

Kiss Ádám Zoltán, 2008. január 5. 08:20

Az idei év első fontos technológiai találkozója hétfőtől kezdődik, de már vasárnap este megnyit Bill Gates beszédével, mely várhatóan leginkább a szociális technológiákra összpontosít majd, a vásárra 140 ezer látogatót és több mint 2000 kiállítót várnak.

A 2008-as CES technológiai vásárt január 6-tól tartják Las Vegasban, idén mintegy 140 ezer látogatóra számítanak, ami meglehetősen jó adat az amerikai hitelpiac bedőlése és a gazdaság lelassulása után. Gary Saphiro, az amerikai fogyasztói-elektronikai szövetség elnöke is elismeri, hogy érzékelhetően nehéz idők járnak a gazdaságra. Ennek ellenére optimista, és úgy látja, hogy ezt az iparágat az átlagnál kevésbé érinti a lelassulás. Az adatok ezt alátámasztják, és ennek oka Saphiro szerint az, hogy az emberek kissé bezárkóznak, ami azt jelenti, hogy inkább otthonaikra, személyes tárgyaikra költik pénzüket. Ez igaz a lazábban ide köthető dolgokra is, mint fogyasztói-elektronika, Saphiro elmondta, hogy ha hajókat értékesítene, vagy utazási szolgáltatásokat, jóval több aggódnivalója lenne, az IT azonban meglehetősen szerencsés helyzetben van. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy a 140 ezer látogató mellé több mint 200 kiállítót várnak, a legkisebbektől a legnagyobbakig, és mivel ez egy nemzetközi vásár, cél az iparági résztvevők összekötése egymással és a globális felvevőpiaccal.

Az amerikai helyi piacra kedvező hatással van a rég nem látott szintre süllyedt dollár árfolyam, olcsóbb bármit is beszerezni az USA-ból, a „technológiai turisták” sem jártak soha jobban. Az idei CES-nek két érdekessége van. Az egyik, hogy úgy tűnik, nem koncentrál egyetlen kiemelt területre, meglehetősen szerteágazó területeken egyenletes felhozatalra lehet számítani, egyelőre nincs slágerszektor. A másik, hogy míg tavaly az esemény szerencsétlen módon szinte egybeesett az Apple termékbemutatóival, most egy teljes hét a különbség a két mustra között, mivel az Apple csak január 15-én kezd. Tavaly mindenki az iPhone bemutatkozását várta, és ez némileg elfordította a figyelmet az egyébként jóval több, de kevésbé feltűnő újdonsággal szolgáló CES-ről. Saphiro ugyanakkor változatlanul a lehetőségek eseményének tartja a vásárt, ahol egy jó ötlettel bármilyen kis cég dollármilliókat gyűjthet be, rámutatva, hogy még a nyitóbeszédet tartó Gates órásvállalata, a Microsoft is apró kiállítóként kezdte egy hasonló vásáron.

Kulcsszavak: kiállítás CES

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59