DVB-T frekvenciák és az EU

Kovács Attila, 2008. január 17. 16:46

A HTE Média Klub január 16-i rendezvényén a résztvevők arról cserélték ki gondolataikat, vajon a földfelszíni műsorszórás digitális átállása eredményeképpen várhatók-e változások a DVB-T frekvenciák felhasználásában.

 

Megnyitójában Tormási György (Antenna Hungária) úgy interpretálta a problémát, hogy az esetleg a 4-es és 5-ös sáv átgondolását, illetve a 61-es feletti csatornák más célú felhasználását jelentené. Kissné Akli Mária (Antenna Hungária) az Európai Unióban a témával kapcsolatban meglévő jelenlegi elképzelésekkel foglalkozott. Mint mondta, fontos új fogalom a nemrég életbe lépett "digital dividend", ami az átállás következtében keletkező frekvencia-nyereséget takarja. 2007 novemberében jelent meg az az EU-s közlemény, amely a 2012. évi analóg műsorszórás leállásából eredő frekvencianyereségnek a lehető legelőnyösebb felhasználását próbálja meghatározni. Többek között megemlíti, hogy a felszabaduló frekvenciatöbbletet szélessávú alkalmazásokra volna érdemes felhasználni. A digital dividend lehetőségei között említi a közlemény: több műsor kisebb sávrészen (egy analóg helyén 6-8 digitális); multimédia-alkalmazások; szélessávú vezeték nélküli alkalmazások (mobiltelefónia, nagysebességű adatátvitel).

Az EU a lehetséges sávátrendezések előtt körültekintő előkészítő tevékenységet (műszaki vizsgálatokat, igényfelméréseket, a védősávok biztosítását, menetrend-kialakítást), majd a sávfelosztásra egy kötelező EU jogszabály kidolgozását javasolja. A 470-872 MHz közötti sávot három alsávra javasolja az EU felosztani: az egyik az egyirányú nagy teljesítményű szolgáltatások sávrésze, a másik a multimédiás és mobilkommunikációs szolgáltatások elhelyezésére szolgáló alsáv, míg a harmadik a kétirányú kis teljesítményű hálózatoknak lenne fenntartva. Az unió felülvizsgálja a vonatkozó keretszabályozást. A műszaki megfontolások és munkaanyagok (jelentések) kidolgozása a CEPT TG4 munkacsoportja keretében megkezdődött. A klubdélután meghívott vendége és felszólalója volt a Nemzeti Hírközlési Hatóság részéről Pados László.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40