Gyengélkedik a lapkagyártás

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 24. 10:38

A legnagyobb európai lapkagyártó, a világszinten ötödik helyezett francia-olasz STMicroelectronics 20 millió dolláros adózott eredményt jelentett szerdán a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi 276 millió helyett. A nettó bevétele 10,4 százalékkal 2,742 milliárd dollárra nőtt 2,483 milliárdhoz képest. Ezzel az egész évet 477 millió dolláros veszteséggel zárta adó után, a 2006-os, 782 millió dolláros adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 10 milliárd dollárra nőtt 9,854 milliárdról.

A német Qimonda - a DRAM-memórialapkák gyártásában világszinten a harmadik helyezett - szintén veszteséget jelentett szerdán: 598 millió eurós hiányt adó után az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről. Egy évvel korábban 177 millió eurós adózott eredménye volt. A nettó bevétele 513 millió euróra csökkent  1,173 milliárdhoz képest. Az előző, szeptemberrel zárult üzleti évében 249 millió eurós veszteséget szenvedett adó után az előző évi, 74 millió eurós adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Múlt héten a világ legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Intel Corp. a tavalyi utolsó negyedévről 2,3 milliárd dolláros adózott eredményt közölt, 27 százalékkal többet, mint az előző negyedben, és 51 százalékkal többet a 2006-os negyedik negyedévi 1,5 milliárdnál, továbbá rekord méretű, 10,71 milliárd dolláros bevételről adott számot - ez 10,5 százalékkal több a 2006-os utolsó negyedévinél -, de borús előrejelzést tett: a mostani első negyedévre 9,4-10 milliárd dollár között várja bevételét, ez elmarad az elemzői előrejelzések átlagától is. Kockázati tényező, hogy miközben a hordozható számítógépek kereslete az utóbbi negyedévekben jól támogatta a bevételt, a személyi számítógépek iránt Észak-Amerikában romló kereslet hosszabb távon nyomást gyakorolhat a lapkaárakra.

A holland ASML lapkagyártó is óvatos előrejelzést adott erre az évre, növelve az aggodalmakat a világgazdasági kilátások iránt.

Egy másik amerikai lapkagyártó, a Texas Instruments egyelőre kivételnek számít, rendületlen bizakodásával. A tavalyi utolsó negyedévben az adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az évközi lassulás miatt egész évben csak 0,1 százalékkal növelte profitját a folytatódó tevékenységekből, 2,641 milliárd dollárra, azonban vezetői szerdán úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt, megrendeléseik továbbra is szép jövőt sejtetnek. Igaz, a cég elsősorban a mobiltelefonokhoz szükséges lapkákból piacvezető szerte a világon, és a telefonkereslet továbbra is rohamosan nő a felzárkózó piacokon Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. A vállalati bizakodást azonban az elemzők megkérdőjelezik a Texas Instruments esetében is, miután a finn Nokia és a svéd Telefon AB L.M. Ericsson bejelentette, hogy másoktól fog ezentúl lapkákat beszerezni.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Külföldi nyitásban és az online kereskedelmi fejlődésben segítik a hazai kkv-ket

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország, amelynek célja az e-kereskedelmi know-how fejlesztése,  és a magyar  kis- és középvállalatok online értékesítési csatornáinak fejlesztése a régióban.

2024. április 20. 18:50

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50