Az Infineon tovább csúszhat a lejtőn

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 13. 12:52

Európa második számú félvezetőgyártója, a német Infineon nagy bajban van. Vezérigazgatója szerint az idén a bevétele legalább 15 százalékkal eshet vissza, de lehet akár 20 százalékos mínusz is. Peter Bauer bejelentette, hogy a maga részéről 20 százalékkal csökkentett fizetésért dolgozik a továbbiakban.

A vállalat 600 millió eurós megtakarítási programot hirdetett piacának fokozatos leépülése miatt. Már korábban háromezer fős létszámcsökkentést helyezett kilátásba, és a vállalat más vezetőinek is csökken a jövedelme az idén 10 százalékkal.

Az Infineont, amely már a nyolcadik negyedéve jelent veszteséget, nagyon nehéz helyzetbe hozza érdekeltsége, a Qimonda, amely az elmúlt üzleti évét 2,987 milliárd eurós veszteséggel zárta, 4,3 milliárd eurós forgalomból, majd januárban csődvédelmet kért.

A hatalmas veszteség és a vállalat tőzsdei értékének óriási lemorzsolódása miatt az Infineon állami segítséget is kénytelen lesz igénybe venni, a cég a tőkéjének növeléséhez. Bauer szavai szerint a cég mindenkivel kész "az építő párbeszédre", ez burkoltan arra utal, hogy nem utasítanák el, ha valaki fel akarná vásárolni őket.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adó utáni vesztesége 3,122 milliárd euróra ugrott az előző évi, 368 milliós hiányról, de a Qimonda nélkül számolva is veszteséges lett volna, 135 millió euróval az előző évi, 37 milliós hiány után.

Az új üzleti év viszonylag jól kezdődött: a decemberrel zárult első üzleti negyedévben az adó utáni veszteség, 404 millió euró, kisebb volt mind az előző negyedévi 884 milliós, mind az egy évvel korábbi 529 milliós hiánynál. Ám a bevétel is csökkent, 830 millió euróra az előző negyedévi 1,153 milliárdról, és elmaradt az egy évvel korábbi 1,09 milliárdtól is.


Az Infineon nemrég jelentette be, hogy 2012-ig 17 millió eurós beruházással bővíti teljesítmény-félvezetőket gyártó tevékenységét, termelőeszközöket vásárol és új gyártóüzemet létesít Cegléden. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a több, mint 200 új munkahelyet létesítő beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés alapján 1,4 millió eurós támogatást nyújt, az erről szóló szerződést ma írták alá.

Kulcsszavak: Infineon +mérleg +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív akadályfelismerő rendszert tesztelnek a berlini S-Bahnon

Az automatizált üzemeltetés kulcsfontosságú funkció a vasúti kapacitás bővítése és a vasút teljesítményének növelése szempontjából. Az S-Bahn Berlinnel együttműködve a Siemens Mobility akadályfelismerő rendszert telepített és tesztel első alkalommal folyamatos üzemmenet mellett. A rendszer kulcsfontosságú technológiai komponens a teljesen automatizált vezetés lehetővé tételéhez. 

2024. július 15. 16:17

Az ABB és a Cleanwatts együttműködési megállapodást írt alá

Az ABB, a villamosítás és automatizálás globális technológiai vezető vállalata és a Cleanwatts Digital s.a. (Cleanwatts), az összekapcsolt, fenntartható energiaközösségekben alkalmazott MI-alapú energiamegosztás szoftvermegoldásainak szolgáltatója bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a közösségek és épületek energiahatékonysági és energiagazdálkodási technológiáinak fejlesztésére.

2024. július 15. 14:40

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Így vásárolunk autót – az ár mellett a márka és a műszaki paraméterek számítanak leginkább

A 16-59 éves magyarok közel egyötöde tervez autóvásárlást a közeljövőben, több mint felük kétmillió forint alatti összeget szán erre – derül ki a Chery Group megbízásából készült, reprezentatív felmérésből. Bár a többség számára az ár a legfontosabb szempont, a férfiak körében ugyanennyire számít az is, hogy megbízható és ismert gyártó járműve legyen, illetve sokan kiemelték a műszaki paramétereket is.

2024. július 15. 10:12

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01