Az Infineon tovább csúszhat a lejtőn

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 13. 12:52

Európa második számú félvezetőgyártója, a német Infineon nagy bajban van. Vezérigazgatója szerint az idén a bevétele legalább 15 százalékkal eshet vissza, de lehet akár 20 százalékos mínusz is. Peter Bauer bejelentette, hogy a maga részéről 20 százalékkal csökkentett fizetésért dolgozik a továbbiakban.

A vállalat 600 millió eurós megtakarítási programot hirdetett piacának fokozatos leépülése miatt. Már korábban háromezer fős létszámcsökkentést helyezett kilátásba, és a vállalat más vezetőinek is csökken a jövedelme az idén 10 százalékkal.

Az Infineont, amely már a nyolcadik negyedéve jelent veszteséget, nagyon nehéz helyzetbe hozza érdekeltsége, a Qimonda, amely az elmúlt üzleti évét 2,987 milliárd eurós veszteséggel zárta, 4,3 milliárd eurós forgalomból, majd januárban csődvédelmet kért.

A hatalmas veszteség és a vállalat tőzsdei értékének óriási lemorzsolódása miatt az Infineon állami segítséget is kénytelen lesz igénybe venni, a cég a tőkéjének növeléséhez. Bauer szavai szerint a cég mindenkivel kész "az építő párbeszédre", ez burkoltan arra utal, hogy nem utasítanák el, ha valaki fel akarná vásárolni őket.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adó utáni vesztesége 3,122 milliárd euróra ugrott az előző évi, 368 milliós hiányról, de a Qimonda nélkül számolva is veszteséges lett volna, 135 millió euróval az előző évi, 37 milliós hiány után.

Az új üzleti év viszonylag jól kezdődött: a decemberrel zárult első üzleti negyedévben az adó utáni veszteség, 404 millió euró, kisebb volt mind az előző negyedévi 884 milliós, mind az egy évvel korábbi 529 milliós hiánynál. Ám a bevétel is csökkent, 830 millió euróra az előző negyedévi 1,153 milliárdról, és elmaradt az egy évvel korábbi 1,09 milliárdtól is.


Az Infineon nemrég jelentette be, hogy 2012-ig 17 millió eurós beruházással bővíti teljesítmény-félvezetőket gyártó tevékenységét, termelőeszközöket vásárol és új gyártóüzemet létesít Cegléden. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a több, mint 200 új munkahelyet létesítő beruházás megvalósításához egyedi kormánydöntés alapján 1,4 millió eurós támogatást nyújt, az erről szóló szerződést ma írták alá.

Kulcsszavak: Infineon +mérleg +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több minőségi időre vágynak az apák a gyerekeikkel

Hétköznapokon az apák több mint kétharmada átlagosan kevesebb mint két órát, hétvégenként több mint öt órát tölt a gyerekeivel. A gyerekekkel rendelkezésre álló minőségi idő az apák többsége szerint nem elegendő – így gondolják a Yettel apák napja kapcsán készült felmérésében részt vevő válaszadók. A megállapításokat nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják: az apaszabadság az apa, az édesanya és a gyermek számára is hasznos, és még a munkáltatónak is előnyökkel jár.

2024. június 15. 11:48

Az AWS és a SAP mesterséges intelligenciával fejleszti a vállalati erőforrásgazdálkodását

Stratégiai együttműködést kötött egymással az Amazon Web Services (AWS) és az SAP. A generatív mesterséges intelligencia segítségével új képeségekkel és nagyobb hatékonysággal vértezik fel a SAP modern, felhő-alapú vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerét. 

2024. június 14. 19:25

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Újra bizalmat kapott a DIMSZ elnöksége

A DIMSZ – az Adatvezérelt Marketing Szövetség – éves közgyűlésén a tagok elfogadták a szervezet beszámolóit és megerősítették a hét elnökségi tag mandátumát.

2024. június 14. 15:59

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30