Adathalászok az MKB-nál

forrás Prim Online, 2009. április 16. 18:45

"Jelenleg még ismeretlen csalók elektronikus levelet küldtek az MKB Bank nevében, mely révén egy hamis, az MKB Bank honlapra hasonlító oldalon az ügyfelek NetBANKár internet banking azonosítóit próbálták megszerezni. Az illetéktelenek nem a banki honlapot/internetes rendszert támadták meg, hanem közvetlenül az ügyfelektől próbáltak azonosítókat megszerezni. Aki nem reagált a levélre, azaz a csatolt linken nem adta meg a csalárd levelekben kért azonosítókat, az az ügyfél nincs kitéve a veszélynek!" - olvasható egy április 15-ei keltezésű közleményben az MKB honlapján.

A VirusBuster víruslaborjának munkatársai is kaptak az adathalász üzenetből, amely láthatólag gépi fordítással készült. Az alábbi mintapéldány tárgya "Indisponibilitate ideiglenes" volt, szövege pedig a következőképpen hangzott (a csali link helyét dőlt betűvel jelölte a VirusBuster):

Tisztelt Ügyfelünk,

Mi jelenleg optimalizálja a műszaki platformot
a MKB Bank online szolgáltatás. Az adathalász
támadás a MKB Bank tömeges megszakítja a működését
az internet, az elektronikus banki visszaigazolással.

Kérjük, látogasson el a megerősítő e-mailt.

Visszaigazolás Electronica Directa
Hozzáférés MKB Bank Zrt


Elnézést kérünk az okozott kényelmetlenséget okoztak.
Köszönjük a megértést,

Csapat MKB Bank Zrt

Közleményében az MKB hangsúlyozza: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat. A pénzintézet arra inti ügyfeleit, hogy ha ilyen jellegű megkeresést kapnak, azt feltétlenül utasítsák vissza, s töröljék az üzenetet. Ugyancsak hasznos tanács: sose próbáljunk meg banki internetes oldalra e-mailben kapott linkre kattintva belépni, s azonosító adatainkat kizárólag a bank bejelentkező oldalára írjuk be. Az MKB azt is javasolja ügyfeleinek: biztonságuk fokozása érdekében vegyék igénybe a pénzintézet SMS hitelesítő szolgáltatását. És persze az eset megint megerősíti, milyen fontos, hogy jogtiszta, naprakészen frissített szoftverrel, illetve vírus-adatbázissal dolgozzunk - olvasható a VirusBuster hírlevelében.

Kulcsszavak: MKB VirusBuster security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50