Gartner: 6 százalékkal csökkennek idén az IT-kiadások

Milkovits Gábor, 2009. július 9. 08:48

A Gartner piackutató legfrissebb prognózisa szerint 2009-ben világszerte 6 százalékkal kevesebbet költenek a cégek informatikai kiadásokra, mint tavaly.

Az előrejelzés 3,2 billió dolláros globális informatikai költségekkel kalkulál az idei évre, szemben a 2008-as 3,4 billióval. A recesszió elhúzódásának a jele, hogy a társaság márciusban még 3,8 százalékos visszaeséssel számolt, pedig már akkor is jócskán benne voltunk a válságban. Richard Gordon, a Gartner globális előrejelzési részlegének feje a sajtónak elmondta, hogy a világgazdasági válság enyhülése nem jár együtt rögtön az IT-ágazat feléledésével. A vállalatok ugyanis az újabb beszerzések előtt szeretnének megbizonyosodni helyzetük stabilizálódásáról, és csak ezután lesznek hajlandóak ismét az informatikai fejlesztésekre költeni. Az idei visszaesés súlyosságát bizonyítja, hogy mind a négy ágazatot, így a hardvert, a szoftvert, az IT-szolgáltatásokat és a távközlést is érinti, ami a legutóbbi, 2001-es válság idején nem fordult elő. A legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal a hardver-beruházások csökkennek, míg szoftverre csak 1,6 százalékkal költenek kevesebbet a cégek az idén.

Ami a jövőt illeti, 2010-re már 2,3 százalékos növekedéssel számol a Gartner az ágazatban. A konszolidáció azonban nem jelent majd kimondott, gyors ütemű fellendülést, mivel a piackutató szerint 2008 és 2013 között csupán 1,9 százalékkal fognak nőni az informatikai kiadások világszerte.
 

Kulcsszavak: PC trend Gartner Group

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09