Gartner: 6 százalékkal csökkennek idén az IT-kiadások

Milkovits Gábor, 2009. július 9. 08:48

A Gartner piackutató legfrissebb prognózisa szerint 2009-ben világszerte 6 százalékkal kevesebbet költenek a cégek informatikai kiadásokra, mint tavaly.

Az előrejelzés 3,2 billió dolláros globális informatikai költségekkel kalkulál az idei évre, szemben a 2008-as 3,4 billióval. A recesszió elhúzódásának a jele, hogy a társaság márciusban még 3,8 százalékos visszaeséssel számolt, pedig már akkor is jócskán benne voltunk a válságban. Richard Gordon, a Gartner globális előrejelzési részlegének feje a sajtónak elmondta, hogy a világgazdasági válság enyhülése nem jár együtt rögtön az IT-ágazat feléledésével. A vállalatok ugyanis az újabb beszerzések előtt szeretnének megbizonyosodni helyzetük stabilizálódásáról, és csak ezután lesznek hajlandóak ismét az informatikai fejlesztésekre költeni. Az idei visszaesés súlyosságát bizonyítja, hogy mind a négy ágazatot, így a hardvert, a szoftvert, az IT-szolgáltatásokat és a távközlést is érinti, ami a legutóbbi, 2001-es válság idején nem fordult elő. A legnagyobb mértékben, 16,3 százalékkal a hardver-beruházások csökkennek, míg szoftverre csak 1,6 százalékkal költenek kevesebbet a cégek az idén.

Ami a jövőt illeti, 2010-re már 2,3 százalékos növekedéssel számol a Gartner az ágazatban. A konszolidáció azonban nem jelent majd kimondott, gyors ütemű fellendülést, mivel a piackutató szerint 2008 és 2013 között csupán 1,9 százalékkal fognak nőni az informatikai kiadások világszerte.
 

Kulcsszavak: PC trend Gartner Group

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

2024. május 27. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52