Cél a hatékony és ügyfélbarát közigazgatási szolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 23. 09:42

Varga Zoltán önkormányzati miniszterként kiemelt figyelmet fordít az e-közigazgatásra, ezen belül az e-önkormányzati területekre, és minden eszközzel támogatja a kellően megalapozott és egymással koherens fejlesztéseket.

A szaktárca vezetője pénteken Siófokon az E-Magyarország, e-kormányzat - 2009. konferencia előadójaként elmondta: az elektronikus közigazgatás fejlesztésével a hatékony és ügyfélbarát szolgáltatás biztosítása a cél, amelynek érdekében a központi közigazgatás területén már számos kezdeményezés történt. Jelenleg is több fejlesztési projekt előkészítése, kivitelezése van folyamatban.

 Varga Zoltán szerint azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állampolgárok és vállalkozások ügyeinek jelentős részét az önkormányzatoknál intézik, ezért szükség van az önkormányzatok e-közigazgatási képességeinek fejlesztéséhez. A kormány eltökélt abban, hogy az önkormányzatok informatikai fejlesztéseit támogassa - szögezte le a miniszter, hozzátéve: ehhez számos uniós forrás, egyebek mellett önálló operatív program is rendelkezésre áll.

 Az informatikai fejlesztéseknek az e-közigazgatás integrált részévé kell válnia - mondta Varga Zoltán, s egyúttal figyelmeztetett arra, hogy "az informatika csupán eszköz és nem cél". A miniszter szerint "az elektronikus közigazgatás nem teher, hanem lehetőség", így az igazgatási folyamatok elektronizálása idővel megtakarítást jelent. A szaktárca vezető úgy vélekedett: ha az elektronikus közigazgatás kiépítése, az államigazgatási és önkormányzati fejlesztések átgondoltan, egységes rendszerként valósulnak meg, az a környező országokhoz képest jelentős versenyelőnyhöz fogja juttatni hazákat.

 A miniszter a jelenlegi helyzetről szólva elmondta: egy, a Miniszterelnöki Hivatal felkérése ez év tavasszal készített felmérés szerint "az összkép kedvezőbb, mint azt sokan gondolták". Ismertetése szerint az önkormányzatok 97 százaléka rendelkezik számítógéppel, 93 százalékuk internetkapcsolattal, 74 százalékuk - 2.300 - rendelkezik honlappal, ám mindössze 5 százalékuknál van lehetőség a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására. Ez utóbbi területen tehát még nagyon sok fejlesztésre lesz szükség – jegyezte meg Varga Zoltán.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17