Az Apple szerint mobileszközökre nem való a Flash

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 3. 09:27

Steve Jobs az Apple főnöke a szoftvercég honlapján megjelent nyílt levelében élesen bírálja az Adobe népszerű multimédiafejlesztő-alkalmazását, szerinte ugyanis a Flash megbízhatatlan és a mobileszközökre sem való.

Steve Jobs Gondolatok a Flashről című írására – amelyben részletesen ecsetelte, hogy milyen problémák vannak a technológiával - az Adobe részvényei több mint 1 százalékos eséssel reagáltak. A kifogások között szerepel, hogy a Flash biztonsági problémák mellett az energiagazdálkodás szempontjából is visszaesést jelent.

 "A Flash jövedelmező terméke az Adobe-nak, ezért megértjük, hogy ezt a szoftvert miért szeretnék a pc-ken túl más eszközökre is kiterjeszteni, azonban a mobilkészülékek alacsony teljesítményű, érintőképernyős, illetve a nyílt webes szabványokkal kompatibilis eszközök, a Flash viszont ezen kritériumok egyikének sem felel meg" - magyarázta Jobs. Az Apple vezére szerint a Flash, "zárt rendszer", amely az Adobe szellemi tulajdonát képezi, azaz a termék tulajdonságaitól kezdve az árazásig minden a forgalmazótól függ.

 A webes tartalmak jelentős része ma már elképzelhetetlen Flash, vagy ezt a technológiát kiváltó más megoldás nélkül. A Flash lejátszóprogramja viszont korántsem tökéletes, például nem megfelelően optimalizált, úgynevezett videokodekek rendkívül erősen terhelik a számítógépek processzorteljesítményét. Ez a probléma nemcsak az Apple okostelefonjaira, vagy a közelmúltban bemutatott táblagépére igaz, hanem az egyre elterjedtebb netbookok használói is a Flashes oldalak böngészésekor teljesítménycsökkenésre panaszkodnak. A Flashben készült webes tartalmakat ráadásul a keresőmotorok sem képesek indexelni, azaz a Flashre épülő honlapok a keresési eredményekből is hiányoznak.

 Az Adobe szerint az Apple az App Store – alkalmazások beszerzésére létrehozott - központi webáruház uralmát akarja megvédeni. Az Apple viszont azt mondja: csupán technológiai problémák állnak a Flash visszautasítása mögött.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59