Az Intel tulajdonába kerül a McAfee

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 20. 08:54

A világ legnagyobb chipgyártója új területeken próbál szerencsét, a vírusirtóiról ismert McAfee 7,68 milliárd dolláros felvásárlásával biztonságtechnikai szereplővé lép elő.

Korántsem új trend, hogy eddig ismeretlen területekre ruháznak be olyan vállalatok, melyekről nem igazán feltételeznénk ilyesmit, ám ezúttal igazi óriásüzletről és stratégiai felvásárlásról van szó. A McAfee megvásárlása sokkal komolyabb irányváltást jelent, mint ha például a Microsoft fogkefét is elkezdene gyártani, hiszen a biztonságtechnikai piac egyik nagyágyújának ilyen jelentős összegért történő megvásárlásával maga az Intel is egy csapásra komoly piacot szerez ebben a szektorban, mindezt a talán éppen csak véget érő válság közepette. Tény, hogy van miből, hiszen a processzorgyártó sikeresen meghódította az Apple gépek belsejét, a nehéz időket a jól fogyó Atom processzorokkal védte ki, és tavaly 35,1 milliárd dolláros bevétellel immáron 18 egymást követő évben a legnagyobb chipgyártó a világon. Ehhez képest a 2 milliárd dolláros bevételt produkáló McAfee közepes játékosnak számít, ám megkérték az árát. A 7,68 milliárd dollár azt jelenti, hogy az Intel részvényenként 48 dollárt fizet, ami 60 százalékkal magasabb a McAfee-részvény szerdai záró értékénél. Kérdés, mi ér meg ennyit az Intelnek? Az 1987-ben alapított McAfee a biztonságtechnikai piacon a Symantec mögött a második legnagyobb gyártó, igazi nagymenő ebben a szegmensben. Az Intel pedig már korábban bejelentette, hogy egyre komolyabban venné a hardver szintű biztonsági elemek beépítését lapkakészleteibe, processzoraiba, ezeket szoftveresen támogatná meg a nagyobb hatásfok érdekében. Így már kezd összeállni a kép, miért is ér meg 60 százalékos felárat a második legnagyobb vírusirtó cég az Intelnek. A videofelvétel kíséretében beharangozott üzlet már csak a versenyhatóságok jóváhagyására vár, ami minden bizonnyal menni is fog, mivel a processzorgyártó eddig nem volt biztonságtechnikai cég, így nem saját riválisát vásárolja fel.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben – állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.

2024. július 22. 13:27

A mesterséges intelligenciával tuningolt névjegykártyák piaci robbanás előtt állnak

A vállalkozások közel 30 százaléka már most is a mesterséges intelligencia technológiáját használják a névjegykártyák készítéséhez, amelyben további 10 százalék növekedésre számítanak a 2032-ig – derül ki a Card in Move, hazai alapítású digitális névjegykártya gyártó cég összefoglalójából.  Az AI forradalmasítja a névjegykártyák világát, új szintre emelve a személyes és üzleti kapcsolatok ápolásának módját. Az AI-alapú tervezési megoldások a környezetkímélő szerepükön túl automatizálják a kapcsolatteremtés mögötti adminisztrációt, hiszen képesek egyből CRM rendszerbe importálni az újonnan megszerzett kontaktokat.

2024. július 22. 11:50

Az Optimus Solutions az első viszonteladói partner az ABB Value Provider programjában

Az isztanbuli székhelyű Optimus Solutions Teknoloji lett az első kiemelt viszonteladói partner („csatornapartner”), amely tanúsítványt szerzett az ABB Value Provider programjában, mind a KNX-, mind a fűtést, szellőzést és légkondicionálást átfogó épületgépészeti (HVAC) rendszerekre kiterjedő épületautomatizálás terén. A török rendszerintegrátor az intelligens épületek megoldásainak tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott.

2024. július 22. 09:54

Drees & Sommer Trend Radar az ingatlan és építőipar részére

Az infrastrukturális és az ingatlanipar számára egyszerre tanácsadást és kivitelezői szolgáltatásokat nyújtó Drees & Sommer globális tanácsadó cég a héten közzétette a 2024. évi innovációs tanácsadói jelentését (Innovation Scouting Report). Ami a technológiai trendeket és jelentőségüket illeti, a Trend Radar* idén 23,4%-kal első helyre sorolta a mesterséges intelligenciát (AI), 15,3%-kal második helyre az adatbányászatot (Big Data), a dolgok internete (IoT) 11,9%-kal a harmadik helyre került, majd őt követi szorosan a felhőalapú számítástechnika és a digitális ikertestvér.  

2024. július 20. 15:31

Még több szakembert képeznek idén az LG Klímaakadémiáján

Az LG Electronics (LG) fűtési, szellőzési és légkondicionálási (HVAC) akadémiája évente több mint 30.000 HVAC szakember képzésével erősíti a vállalat humánerőforrás-infrastruktúráját. A képzett telepítő- és szervizmérnökök hálózatát kiépítve az akadémia fontos szerepet játszik a vállalat globális B2B terjeszkedési stratégiájának támogatásában. Magyarországon is létezik ez a képzési forma, hiszen a légkondicionáló megoldások piacán meghatározó szerepet betöltő LG számára fontos, hogy a folyamatos termékinnovációt követve, rendszeresen naprakész technológiai tudást oszthasson meg az iparág szakembereivel.

2024. július 20. 13:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59