Robottechnikai tanterem a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskolában

forrás Prim Online, 2010. november 25. 12:15

Komplex vezérléstechnikai és robottechnikai tantermet adtak át a mai napon az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégiumban Kazincbarcikán. A tanteremben kiépített moduáris felépítésű mini gyártórendszer segítségével lehetőség nyílik az ipari gyártási folyamatok megismerésére, programozására és gyártásközi elemzésére. A Jabil Magyarország által támogatott laboratóriumban mechatronikai alapismeretekre, magasabb szintű PLC programozói és robotprogramozási ismeretekre tehetnek szert a tanulók.

A mai korszerű termelés és gyártás elképzelhetetlen a gyártófolyamatok automatizálása nélkül, ehhez pedig megfelelő tudással rendelkező szakemberekre van szükség. Az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium legújabb tanterme, a Jabil laboratórium ezen tudás megszerzéséhez szükséges technikai berendezéseket tartalmazza: MPS gyártósor, Mitsubishi robot, intelligens magasraktár, robotszimulációs program, Robotino mobilrobotok. A tanteremben a komplex automatizálás ismeretanyagát sajátíthatják el a tanulók egy új, fejlődőben lévő technika, a mechatronika segítségével. A szakközépiskola több szakma tudásának a bázisa is lehet, a gépipari informatikaitól a mechatronikai, vezérléstechnikai üzemeltetői és karbantartói szakemberképzésen át a robottechnikai szakemberképzésig.

A Jabil mechatronikai laboratórium az Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium területén jött létre a Sajó-menti TISZK oktatóbázisaként azzal a céllal, hogy az iparban a korszerű gyártás területén előforduló vezérléstechnikai és automatizálási ismeretek iskolarendszerű oktatásban, illetve felnőttképzésben történő átadására legyen alkalmas. A szakterületet és a szakképesítést a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) a kiemelten támogatott kategóriába sorolta. A tanterem kialakítása a Jabil Magyarország Kft. támogatásával jött létre, mely összeget a vállalat szakképzési hozzájárulásából finanszírozott. A mini gyártósor FESTO gyártmányú ipari elemekből került összeépítésre, a teljes rendszert a magyarországi Festo Kft. Didactic oktatási divíziója telepítette.
 

Kulcsszavak: oktatás Jabil Circuit

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI már a konyhaajtón kopogtat

Az újgenerációs Samsung háztartási eszközök többek közt a konyha fogalmát is újraértelmezhetik a mesterséges intelligencia segítségével. Az AI lehetőségeknek és SmartThings funkcióknak köszönhetően számos konyhai készülékünk még hatékonyabban végezheti feladatait. 

2024. június 15. 18:17

Az AS5402T elnyerte a PCMAG „Editor’s Choice” díját

Az ASUSTOR AS5402T modelljét a PCMAG ismét „Editor’s Choice” kitüntetéssel díjazta. Az ASUSTOR idén számos nagyra értékelt zászlóshajó NAS-modellt dobott piacra, beleértve – de nem kizárólagosan – az AS5402T is. 

2024. június 15. 13:24

Több minőségi időre vágynak az apák a gyerekeikkel

Hétköznapokon az apák több mint kétharmada átlagosan kevesebb mint két órát, hétvégenként több mint öt órát tölt a gyerekeivel. A gyerekekkel rendelkezésre álló minőségi idő az apák többsége szerint nem elegendő – így gondolják a Yettel apák napja kapcsán készült felmérésében részt vevő válaszadók. A megállapításokat nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják: az apaszabadság az apa, az édesanya és a gyermek számára is hasznos, és még a munkáltatónak is előnyökkel jár.

2024. június 15. 11:48

Hogyan spóroljunk pénzt a labdarúgó-Eb-n?

Sokan utaznak Magyarországról Németországba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a nemzeti válogatottnak, vagy hogy a többi izgalmas mérkőzés valamelyikét megnézzék. Minden utazáskor érdemes szem előtt tartanunk néhány gyakorlati tippet a költéseink kapcsán, például hogyan spórolhatunk a legtöbbet euró-övezetben, amikor kártyával fizetünk. Érdemes átgondolni azt is, hogyan és hol tartsuk a pénztárcánkat, illetve, hogy milyen fizetési módokat használjunk, hogy biztonságban tudjuk pénzünket.

2024. június 15. 09:55

Az AWS és a SAP mesterséges intelligenciával fejleszti a vállalati erőforrásgazdálkodását

Stratégiai együttműködést kötött egymással az Amazon Web Services (AWS) és az SAP. A generatív mesterséges intelligencia segítségével új képeségekkel és nagyobb hatékonysággal vértezik fel a SAP modern, felhő-alapú vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerét. 

2024. június 14. 19:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30