Átadta uniós támogatással fejlesztett portarendszerét az agilis Alvicom

forrás Prim Online, 2010. december 9. 08:20

Sajtótájékoztatón jelentették be szerdán (december 8-án) az Alvicom Kft. vezetői, hogy átadták az uniós támogatással fejlesztett automatikus portarendszerüket, amely a teherszállító járművek automatikus ki- és beléptetését, a szükséges információk (pl. szállított anyag mennyisége) automatikus gyűjtését és az adatok automatikus továbbítását (további elszámoló rendszerek felé) teszi lehetővé.

Az 1996-ban alapított és azóta lineárisan fejlődő – 2010-ben 850 milliós bevételt termelő - Alvicom az elmúlt években azzal teremtett nevet magának, hogy új módszereket vezetett be a fejlesztésben és a szoftver-tesztelésben. A cég az utóbbi témakörben még egy szakkönyvet is megjelentetett, sőt, minősített tesztmérnök képzést is indított. A szakértő tesztelés minőségi változásokat hozhat a programok teljesítményében, hisz nem csupán a konkrét szintaktikai és esetleg szemantikai hibák megkereséséről van szó, hanem egyfajta szoftver auditról is, amely a szoftver átvilágítása során az amúgy működőképes termék esetén is megtalálja a jobbítás lehetőségeit, a szoftverben meglévő tartalékokat. Ennek révén sikerült az Alvicomnak például jelentősen felgyorsítani az MKB Bank számlakezelő rendszerét, vagy az AEGON biztosító internetes ajánlat-kiszolgálási folyamatát.

A fejlesztés területén azért érezték szükségesnek a megújulást és az elmozdulást az úgynevezett agilis programfejlesztés irányába, mert a nagyvállalati IT_projektekre jellemző fix ár, fix terjedelem, fix határidő nem szolgálja sem a megrendelő, sem a kivitelező érdekeit. A mai dinamikusan változó világban nagyon nagy megkötés, hogy a pontos árkalkulációhoz részletes és végleges specifikációt kell készíteni, s ezzel együtt az eredmény többnyire késve, a tervezettnél drágábban születik csak meg, s elkészüléskor már nem is jelent piaci előnyt. A projektek mozgatóereje ebben a rendszerben a közös kiszolgáltatottság, és nem a közös cél. Az agilis módszertan ezzel ellentétben nem tekinti szentírásnak az eredeti megrendelői célt, azt a megrendelő menet közben is módosíthatja, de rugalmas az árképzés terén is. Annak érdekében, hogy a folyamatosan módosuló projekt és a ráfordítások mégse tegyék végtelen történetté a szoftverfejlesztést, az agilis programfejlesztés sok kis lépésre, rövid iterációkra épül. A folyamatos kontroll fenntartásához az úgynevezett scrum módszert alkalmazzák, amely naponta veszi számba minden egyes közreműködő esetében az elvégzett és az elvégzendő feladatokat. A hagyományos projekttervezéstől való eltérés persze kölcsönös bizalmat követel meg, amit az Alvicomnak sikerült kiépíteni több nagy piaci szereplővel. Most ezzel módszerrel készülnek a Nokia Siemens Networks, a Raiffeisen Bank Zrt. számára készülő szoftverfejlesztések, de így készülnek az Alvicom belső projektek is.

Ezzel a módszertannal készült a sajtótájékoztatón részletesen ismertetett Alvicom Automatikus Portarendszer is, amely a Xella Magyarországnál kezdte meg próbaüzemét, ahol az alapanyag szállítások automatikus mérése, adminisztrálása a feladata. Természetesen az automatizmus nem jelenti azt, hogy az ember nem avatkozhat be a folyamatba, mindig van olyan kivétel, ami nem illik a sorba, ilyenkor a porta személyzetét a rendszer adminisztrációs felülete alternatívákkal segíti a folyamat menedzselésében.

Az Alvicom Automatikus Portarendszer fő újdonságtartalma az integrációban rejlik. Egyetlen rendszerbe sikerült integrálni a porta összes lehetséges modulját, ideértve a beléptetéshez elengedhetetlenül szükséges mérlegelést, sorompókat, jelzőlámpákat, érzékelő hurkokat, rendszámfelismerő kamerarendszert, megfigyelő kamerákat, de ide tartoznak az esetleges kártyaleolvasók is. Az integrációba tartozik a vállalatirányítási és termelésirányítási rendszerhez való illeszthetőség is. A rendszer egyik legnagyobb erőssége az, hogy a szoftvermodulok a lehető legnagyobb mértékben előkészítettek más megrendelők igényeihez való testre szabásra is.

A Xellánál működő mérlegporta az Alvicom Automatikus Portarendszer egy speciális alkalmazása. Ez is mutatja, hogy a szoftverrendszer nem kész dobozszoftver, inkább egy mag, amely a további alkalmazások fejlesztési idejét lerövidíti, hiszen más-más megrendelőnél más-más lehet az a vállalatirányítási, ügyviteli rendszer, amellyel ezt a megoldást integrálni kell, és mindenütt mások a megrendelőre jellemző speciális feladatok. Üzleti potenciált az Alvicom például. az építőipari vállalatokban lát, remélve, hogy azok előbb utóbb kikerülnek jelenlegi válságos helyzetükből. A termék ugyanakkor hasznos lehet minden nagy nyersanyagigényű és nagy késztermék forgalmú vállalat számára, amelyeknél kiemelt jelentőségű a nyersanyagok gyors és költséghatékony beszállítása és a késztermékek kiszállítása.

Az Alvicom Automatikus Portarendszer az Európai Unió által társfinanszírozott, nagyjából 47 milliós projekt, amelyet egy éven át fejlesztettek, s 45%-os projekttámogatásban részesült.
 

Kulcsszavak: Alvicom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50