Magyar Telekom: kisebb bevétel és eredmény 2010-ben

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 25. 08:07

A Magyar Telekom 609,6 milliárd forint bevételt és 64,4 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 5,3 százalékkal, illetve 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint a bevétel csökkenését főként a hangalapú kiskereskedelmi vezetékes és mobilbevételek visszaesése okozta, míg a nettó eredményre például a 27 milliárd forint telekom adó befizetése, valamint a macedóniai és a montenegrói tanácsadói szerződések vizsgálatával kapcsolatos 2,3 milliárd forintos költségek hatottak negatívan.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a negyedik negyedévben a társaság 157 milliárd forint bevételt és 7,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 3,9, illetve 26,5 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Az elemzők 155 milliárd forint bevételt és 9,28 milliárd forint veszteséget vártak a negyedik negyedévre.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki az eredményekkel kapcsolatban kifejtette: a 2010-re kitűzött 6-8 százalékos bevétel és a rendkívüli tételek és telekom adó nélkül számított 7-9 százalékos EBITDA-csökkenésnél (EBITDA - kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény) jobb eredményekről számolhat be a társaság. A jövőről elmondta, ígéretes jeleket elsősorban a magyar lakossági piacon érzékelnek: a mobil perchasználat egyértelműen növekedett 2010-ben, és a nemfizetés miatt történő ügyfélelvándorlás is jelentősen csökkent az utolsó negyedévekben, miközben a tv- és mobilinternet előfizetők táborának növekedési üteme töretlen. A tendenciákat és hatásokat figyelembe véve az elnök-vezérigazgató az idén 3-5 százalékos bevétel csökkenésre és - a rendkívüli tételek és a telekom adó nélkül, 4-6 százalékos EBITDA csökkenésre számít. A társaság az idén körülbelül 5 százalékkal csökkenti beruházásait.

Az elmúlt évben az EBITDA 14,5 százalékkal 249,1 milliárd forintról 213 milliárd forintra a mérséklődött. A rendkívüli tételek, azaz a vizsgálattal, illetve a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások, valamint a telekom adó nélkül számolt EBITDA 5,5 százalékkal 248,3 milliárd forintra mérséklődött. A gyorsjelentés szerint a rendkívüli tételek illetve a telekom adó nélkül számolt gyakorlatilag változatlan, 40,7 százalékos EBITDA ráta a jelentős költségoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, ami elsősorban a személyi jellegű és egyéb működési költségekben mutatkozik meg.

Az elmúlt évben a beruházások összege (CAPEX) 10,1 milliárd forinttal 91,8 milliárd forintra csökkent 2009-hez képest. A CAPEX teljes összegéből a lakossági szolgáltatások üzletágra 18,2 milliárd forint, a vállalati szolgáltatások üzletágra 3,3 milliárd forint, a csoportközpontra 6,4 milliárd forint, a technológia üzletágra pedig 44 milliárd forint jutott. Macedóniában 15,2
milliárd forintot, Montenegróban pedig 4,6 milliárd forintot költött a csoport beruházásokra.

A nettó adósságállomány a 2009. végi 269,4 milliárd forintról 2010 végére 289,4 milliárd forintra nőtt, mivel a teljes osztalékfizetés meghaladta a szabad cash flow szintjét. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2010. év végén 32,7 százalék volt.

A szabad cash flow a 2009. évi 82 milliárd forintról 2010-ben 77,5 milliárd forintra csökkent.

A társaság a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatokról közölte, bár külső jogi tanácsadóján keresztül megbeszéléseket kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) még nem jutottak megállapodásra. A vizsgálatok bármilyen módon történő lezárása büntető vagy polgári jogi szankciókhoz vezethet a társasággal, illetve leányvállalataival szemben, beleértve a pénzbüntetést is.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek, a papírok szerdai záró ára 539 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban az árfolyamuk 511 forint és 819 forint között mozgott.

A társaság jegyzett tőkéje nem változott, december végén 104,275 milliárd forint volt, míg a saját tőke 2009. decemberéhez képest 1,3 százalékkal, 531,512 milliárd forintra csökkent.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több minőségi időre vágynak az apák a gyerekeikkel

Hétköznapokon az apák több mint kétharmada átlagosan kevesebb mint két órát, hétvégenként több mint öt órát tölt a gyerekeivel. A gyerekekkel rendelkezésre álló minőségi idő az apák többsége szerint nem elegendő – így gondolják a Yettel apák napja kapcsán készült felmérésében részt vevő válaszadók. A megállapításokat nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják: az apaszabadság az apa, az édesanya és a gyermek számára is hasznos, és még a munkáltatónak is előnyökkel jár.

2024. június 15. 11:48

Az AWS és a SAP mesterséges intelligenciával fejleszti a vállalati erőforrásgazdálkodását

Stratégiai együttműködést kötött egymással az Amazon Web Services (AWS) és az SAP. A generatív mesterséges intelligencia segítségével új képeségekkel és nagyobb hatékonysággal vértezik fel a SAP modern, felhő-alapú vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerét. 

2024. június 14. 19:25

Az eMAG és a Rejoy elindítja az Easy Buyback programot

Mivel a legnépszerűbb mobiltelefonok átlagára az elmúlt négy évben megduplázódott, az eMAG a Rejoy.hu-val közösen kialakított, teljes mértékben online igénybe vehető Easy BuyBack programon keresztül az eMAG vásárlói régi telefonjuk eladásából származó extra pénzt is beforgathatják új okostelefonjuk megvásárlásába. 

2024. június 14. 17:43

Újra bizalmat kapott a DIMSZ elnöksége

A DIMSZ – az Adatvezérelt Marketing Szövetség – éves közgyűlésén a tagok elfogadták a szervezet beszámolóit és megerősítették a hét elnökségi tag mandátumát.

2024. június 14. 15:59

Az LG szerint a jövő autója gyakorlatilag egy kerekeken guruló élettér lesz

Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új szoftvercsomagot adott ki, amely úttörő szerepet játszik majd a szoftveresen definiált járművekre (SDV) való átállásban. Az AlphaWare nevű fejlett, felhasználóközpontú megoldás újraértelmezi az autó fogalmát és a felhasználók autózással kapcsolatos élményét. Az innovatív szoftvercsomagot az AutoTech: Detroit eseményen mutatta be a cég.

2024. június 14. 14:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30