Frekvenciatender: zöld út az okoskészülékek elterjedésének

forrás Prim Online, 2011. október 3. 16:29

A negyedik mobilszolgáltató megjelenése nemcsak nagyobb választékot, kapacitásbővülést is hoz a felhasználók számára.
Amennyiben sikeres lesz a most zajló mobilfrekvencia-pályázat, megnyithatja az utat a nagyarányú hálózatfejlesztés előtt, mely minőségi ugrást hoz a technológiák terén, rövid idő alatt akár 150 százalékosra emelve a jelenlegi 120 százalékos mobilpiaci penetrációt. A változás elkerülhetetlen, hiszen az egyre népszerűbb okoskészülékek olyan mértékű adatforgalmi igényt támasztanak, melyet csak az új beruházások révén lehet majd a jövőben kiszolgálni. A fejlesztéseknek a fogyasztó számára közvetlenül érzékelhető hatásai lehetnek, többek között a korlátok nélküli okoskészülék-használat, az adatforgalomra épülő díjcsomag, az ingyenes telefonálás, valamint az egyre szélesebb közönség számára elérhető okostelefonok és táblagépek.

A hazai távközlési piac komoly fejlődésen megy keresztül, mely az okostelefonok és a táblagépek további terjedésének, illetve a hálózatok várható megújulásának és bővülésének köszönhetően a közeljövőben jelentősen felgyorsulhat. A mobilkészülékek piaci penetrációjának fogalma is átértékelődik: a jelenlegi 120 százalékos arány ellenére komoly növekedési potenciált rejt, és rövid idő alatt akár 150 százalékra emelkedhet, figyelembe véve azt, hogy mobiltelefonjuk mellett egyre többen rendelkeznek majd táblagéppel is, állítja Takács Krisztián, a hazai alternatív távközlési szolgáltató Business Telecom Zrt. (BTel) vezérigazgatója.

Sokak szerint a magyar mobilkészülék- és mobil-előfizetési piac teljesen telített: egy lakosra 1,2 készülék jut, új felhasználói tömegekre nem lehet építeni, a technológiai fejlesztések megtérülése pedig nehezen jelezhető előre. A szolgáltatók közötti piaci versenyt azonban alapvetően nem az új előfizetők megszerzése, sőt, nem is a készülékharc mozgatja, hanem az új lehetőségek és az egyéni fogyasztói igények.

„A fejlődés lehetőségeit nem a piac telítettségének mutatói határozzák meg, hanem a fogyasztók igénye a sokkal jobb minőségre, a nagyobb sebességre, számtalan alkalmazás használatára, illetve az okostelefonok, táblagépek funkcióinak minél jobb kihasználására” – világít rá Takács Krisztián. „A BTel ezeknek a lehetőségeit szeretné jelentősen kiterjeszteni Magyarországon, és részese kíván lenni a piaci fejlődésnek azáltal, hogy a mobilpiacra lép, így a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát kínálja országszerte.”

Magyarországon jelenleg rendelkezésre áll egy szabad frekvenciasáv, melynek hasznosítására a hírközlési hatóság nemrég pályázatot írt ki. Az új frekvencia hasznosításával egy új, országos lefedettségű hálózat jöhet létre, mely bővíti az adatátvitelt, és így a fogyasztók jobban kihasználhatják majd okoskészülékeik alkalmazásait. Hazánkban a meglévő hálózatok kapacitása egyelőre határt szab az okos mobilkészülékek elterjedésének. Az új frekvencia felhasználása viszont hozzájárul a távközlési hálózatok megújulásához, és vele a piac átrendeződéséhez, függetlenül attól, hogy lesz-e saját frekvenciával rendelkező új piaci belépő vagy sem.

„Véleményem szerint a piac és a fogyasztók érdekeit egy új, negyedik mobilszolgáltató belépése szolgálná a legjobban, hiszen az újonnan kiépülő hálózat az elérhető legmodernebb technikát, a legmagasabb szolgáltatási minőséget és a legnagyobb adatátviteli sebességet tudná nyújtani” – mutat rá Takács Krisztián. „A minőségi szolgáltatást képviselő, mobilpiacra kilépni készülő BTel számára pedig komoly lehetőség, hogy saját frekvenciával indulhasson el ezen az úton.”

A BTel vezérigazgatója szerint egy új szolgáltató piacra lépése olyan helyzetet teremt, amely rugalmas reagálást, ügyfélbarát megoldásokat, technológiai fejlesztést követel meg minden szolgáltatótól, az előfizetők számára pedig minőségi ugrást jelent, miközben az élénk verseny kordában tudja tartani a díjakat.

A technológiai fejlődés és a fogyasztói igények hatására a távközlési szolgáltatások piaca, még ha fokozatosan is, de mindenképpen átalakul. Az adatforgalom hazai felfutásával a távközlési szolgáltatók egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy az okoskészülékek szinte bárki számára megfizethetőek legyenek.

„Annak ellenére, hogy a magyarok jellemzően sokat telefonálnak, a megszokott, percalapú mobil-előfizetéseket – melyekhez kiegészítő termékként lehet mobilinternetet venni – várhatóan hamarosan felváltják az adatforgalomra épülő csomagok, melyekhez a korlátlan mobiltelefonálás már ingyen jár” – teszi hozzá Takács Krisztián.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09