Frekvenciatender: zöld út az okoskészülékek elterjedésének

forrás Prim Online, 2011. október 3. 16:29

A negyedik mobilszolgáltató megjelenése nemcsak nagyobb választékot, kapacitásbővülést is hoz a felhasználók számára.
Amennyiben sikeres lesz a most zajló mobilfrekvencia-pályázat, megnyithatja az utat a nagyarányú hálózatfejlesztés előtt, mely minőségi ugrást hoz a technológiák terén, rövid idő alatt akár 150 százalékosra emelve a jelenlegi 120 százalékos mobilpiaci penetrációt. A változás elkerülhetetlen, hiszen az egyre népszerűbb okoskészülékek olyan mértékű adatforgalmi igényt támasztanak, melyet csak az új beruházások révén lehet majd a jövőben kiszolgálni. A fejlesztéseknek a fogyasztó számára közvetlenül érzékelhető hatásai lehetnek, többek között a korlátok nélküli okoskészülék-használat, az adatforgalomra épülő díjcsomag, az ingyenes telefonálás, valamint az egyre szélesebb közönség számára elérhető okostelefonok és táblagépek.

A hazai távközlési piac komoly fejlődésen megy keresztül, mely az okostelefonok és a táblagépek további terjedésének, illetve a hálózatok várható megújulásának és bővülésének köszönhetően a közeljövőben jelentősen felgyorsulhat. A mobilkészülékek piaci penetrációjának fogalma is átértékelődik: a jelenlegi 120 százalékos arány ellenére komoly növekedési potenciált rejt, és rövid idő alatt akár 150 százalékra emelkedhet, figyelembe véve azt, hogy mobiltelefonjuk mellett egyre többen rendelkeznek majd táblagéppel is, állítja Takács Krisztián, a hazai alternatív távközlési szolgáltató Business Telecom Zrt. (BTel) vezérigazgatója.

Sokak szerint a magyar mobilkészülék- és mobil-előfizetési piac teljesen telített: egy lakosra 1,2 készülék jut, új felhasználói tömegekre nem lehet építeni, a technológiai fejlesztések megtérülése pedig nehezen jelezhető előre. A szolgáltatók közötti piaci versenyt azonban alapvetően nem az új előfizetők megszerzése, sőt, nem is a készülékharc mozgatja, hanem az új lehetőségek és az egyéni fogyasztói igények.

„A fejlődés lehetőségeit nem a piac telítettségének mutatói határozzák meg, hanem a fogyasztók igénye a sokkal jobb minőségre, a nagyobb sebességre, számtalan alkalmazás használatára, illetve az okostelefonok, táblagépek funkcióinak minél jobb kihasználására” – világít rá Takács Krisztián. „A BTel ezeknek a lehetőségeit szeretné jelentősen kiterjeszteni Magyarországon, és részese kíván lenni a piaci fejlődésnek azáltal, hogy a mobilpiacra lép, így a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát kínálja országszerte.”

Magyarországon jelenleg rendelkezésre áll egy szabad frekvenciasáv, melynek hasznosítására a hírközlési hatóság nemrég pályázatot írt ki. Az új frekvencia hasznosításával egy új, országos lefedettségű hálózat jöhet létre, mely bővíti az adatátvitelt, és így a fogyasztók jobban kihasználhatják majd okoskészülékeik alkalmazásait. Hazánkban a meglévő hálózatok kapacitása egyelőre határt szab az okos mobilkészülékek elterjedésének. Az új frekvencia felhasználása viszont hozzájárul a távközlési hálózatok megújulásához, és vele a piac átrendeződéséhez, függetlenül attól, hogy lesz-e saját frekvenciával rendelkező új piaci belépő vagy sem.

„Véleményem szerint a piac és a fogyasztók érdekeit egy új, negyedik mobilszolgáltató belépése szolgálná a legjobban, hiszen az újonnan kiépülő hálózat az elérhető legmodernebb technikát, a legmagasabb szolgáltatási minőséget és a legnagyobb adatátviteli sebességet tudná nyújtani” – mutat rá Takács Krisztián. „A minőségi szolgáltatást képviselő, mobilpiacra kilépni készülő BTel számára pedig komoly lehetőség, hogy saját frekvenciával indulhasson el ezen az úton.”

A BTel vezérigazgatója szerint egy új szolgáltató piacra lépése olyan helyzetet teremt, amely rugalmas reagálást, ügyfélbarát megoldásokat, technológiai fejlesztést követel meg minden szolgáltatótól, az előfizetők számára pedig minőségi ugrást jelent, miközben az élénk verseny kordában tudja tartani a díjakat.

A technológiai fejlődés és a fogyasztói igények hatására a távközlési szolgáltatások piaca, még ha fokozatosan is, de mindenképpen átalakul. Az adatforgalom hazai felfutásával a távközlési szolgáltatók egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy az okoskészülékek szinte bárki számára megfizethetőek legyenek.

„Annak ellenére, hogy a magyarok jellemzően sokat telefonálnak, a megszokott, percalapú mobil-előfizetéseket – melyekhez kiegészítő termékként lehet mobilinternetet venni – várhatóan hamarosan felváltják az adatforgalomra épülő csomagok, melyekhez a korlátlan mobiltelefonálás már ingyen jár” – teszi hozzá Takács Krisztián.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17