Hamlet bájtokban – Ericsson C++ programozóverseny

forrás Prim Online, 2011. december 7. 08:03

Több mint 400-an vettek részt az Ericsson Magyarország kutatási, fejlesztési központjának első C++ programozóversenyén, amelyet egyetemisták és frissdiplomások számára hirdetett meg a vállalat. A 135 csapat nevezett a vetélkedőre, a legtöbb az ELTE-ről és a BME-ről érkezett; a többi az informatikai képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézményekből, valamint Romániából.

A versenyt azért hirdette meg a vállalat, mert a múlt három évben 600 munkatárssal bővítette munkatársainak körét, az újonnan érkezettek nagy többsége pedig a szoftverfejlesztésen kapott állást. Az Ericsson problémák megoldását várta a bajnokság részvevőitől, amelyekkel megismertetheti a cég működése közben előforduló kihívásokkal a jövő szakembereit. A csapatoknak a két webes előszűrő és a döntő alatt összesen 11 feladat megoldásával kellett bizonyítania programozási tudását. A döntős tíz csapatot az Ericsson K+F központjába hívták meg, hogy helyben és egyidejűleg mérje össze tudását. A feladatokat az Ericsson szoftvertechnológiáért felelős munkatársai állították össze dr. Porkoláb Zoltán vezetésével. Ők feleltek a feladatok megfogalmazásáért, ellenőrzéséért és a teljes kivitelezésért.

A Magyarországon közismert és kedvelt informatikai versenyeken gyakran előforduló feladatok sokszor az algoritmusok megalkotására koncentrálnak, kevéssé jut szerephez a programozói, szoftvertechnológiai tudás, az etikus hackelés. A mostani versenyen ez utóbbi is fontos volt, minként az olyan feladat, amelyben egy elveszett forráskódot kellett visszaállítani a futtatható binárisból. Az egyik feladatban egy Shakespeare-idézetet kellett kiírni a Hamletből – minél rövidebb forráskóddal. A legjobb megoldások mérete bőven a kiírt idézet bájtszáma alatt volt. A lelkes versenyzők gyakran olyan megoldásokkal is meglepték a szervezőket, melyekre ők nem is gondoltak volna, bizonyítékául a hazai informatikus hallgatók tudására és kiemelkedő kreativitására.

A csapatok a döntőbe jutásukkal már bizonyították szakmai érdeklődésüket és hozzáértésüket, ezért az Ericsson úgy döntött, hogy ők mentesülnek a szakmai felvételi feladatok elvégzése alól. Emellett természetesen a dobogós csapatok tagjait értékes tárgynyereményekkel, stockholmi utazással jutalmazták.



Az első helyezettek az ELTE-ről érkeztek: Dankovics Attila (elsőéves), Nagy Gergely és Szalkai Balázs (negyedéves) matematikushallgató.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év legjobb videós hirdetéseit keresi az IAB Hungary

Második alkalommal hirdeti meg pályázatát az IAB Hungary Digitális videó Munkacsoportja, amelyen a 2024-es év legkiemelkedőbb videós hirdetéseit díjazza több kategóriában is.

2024. szeptember 3. 11:39

Egyesítette erőit a Packeta és a FoxPost

Lezárult az ügylet, mellyel Magyarország legnagyobb személyes csomagátadási pont hálózata jött létre, amely több mint 2 700 csomagautomatát és 1 800 csomagátvételi pontot kínál az ügyfelek számára. A FoxPost Packetához való csatlakozásával a két cég magas színvonalú szolgáltatásai egyesülnek, létrehozva Magyarország legnagyobb csomagautomata-hálózatát.

2024. szeptember 2. 11:52

Az innováció új hulláma: a Z-generációról szól a Bosch×Richter Innovátorok Napja

„Zések”, avagy a digitális bennszülöttek, akik egyszerre bátrak és tudatosak, őszinték és kritikusak. Vajon hogyan vélekednek az 1997 és 2012 között születettek az innovációról, a jövő munkahelyéről, és mi az, amit szerintük az élhetőbb jövőért tennünk kell? Z-generációs példaképekkel, izgalmas kutatási eredményekkel, inspiráló kerekasztal-beszélgetésekkel, a jövő innovátoraival és a legújabb gyógyszeripari és autóipari megatrendekkel érkezik az idei Bosch×Richter Innovátorok Napja, mely ezúttal a Z-generációt állítja fókuszba.

2024. augusztus 26. 13:50

Idén is keresik a legjobb honlapokat

’Az Év Honlapja’ pályázat 2024-ben is izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hoztak létre. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett verseny augusztus 15-én immár 23. alkalommal indul útjára, ahol a pályázók 30 különböző kategóriában szállhatnak versenybe.

2024. augusztus 14. 17:12

Megérkeztek Magyarországra a Google Pixel 9 okostelefonok

A magyarországi mobilszolgáltatók közül elsőként a Yettel kínálatában érhetők el a Google Pixel okostelefonok és kiegészítők. A partnerség eredményeképp a magyar felhasználók már hivatalos forrásból, mobilszolgáltató kínálatában is hozzáférhetnek a Google csúcskategóriás eszközeihez.

2024. augusztus 14. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33