Orosz csapat győzött a 24 órás programozóversenyen

forrás Prim Online, 2012. május 2. 14:32

A hétvégén lezajlott 12. Nemzetközi 24 órás Programozóversenyen stratégiai és léghoki játékhoz kellett mesterséges intelligenciát írniuk a versenyzőknek. A világ minden részéből érkező csapatok közül az orosz Havka-papstvo volt a legeredményesebb, a legjobb magyar társaság pedig a negyedik helyen végzett.

A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Challenge24-et. Idén az Egyesült Államoktól Dél-Afrikáig a világ minden tájáról érkeztek résztvevők, hazánkat három magyar csapat képviselte a döntőn.
A Challenge24 az elmúlt években az egyik legjelentősebb programozóversennyé nőtte ki magát, amit a szponzorok növekvő száma és érdeklődése is mutat. A nemzetközi óriások – például az SAP, a Google és a Facebook – mellett olyan élvonalbeli magyar informatikai cégek is támogatták az eseményt, mint a LogMeIn, a Nav N Go, a Prezi vagy a Graphisoft.

 A verseny során nincs megkötés arra nézve, hogy milyen eszközöket használnak fel a résztvevők, egyedül az internet használata és a külvilággal való érintkezés tiltott. A 24 óra alatt idén összesen 8 feladatot kellett megoldani. Ezek között helyett kapott egy stratégiai játék intelligenciájának megírása, és egy olyan feladat is, melynek során a csapatoknak a játéktermekből ismert léghoki 30 fős változatához kellett algoritmust írniuk. Ehhez nem csupán erős programozási tudásra volt szükség, de fizikai, matematikai ismeretekre is, és nem ártott a jó intuíció sem.

Az idei verseny győztese az orosz Havka-papstvo csapat lett, melynek tagjai Egor Kulikov, Pavel Mavrin és Petr Mitrichev voltak. Utóbbi szakember jelenleg a TopCoder programozóközösség ranglistájának első helyén szerepel, ahol a világ legjobb programozójaként tartják számon. Második helyezést ért el a dél-afrikai TheTeddyborg csapat (tagjai: Bruce Merry, Carl Hultquist és Nicholas Pilkington), a harmadik helyen pedig a cseh és szlovák tagokból álló Charles_University_Legion végzett (Filip Hlasek, Jakub Zika, Michal Danilak). A legjobb magyar csapat csak egy hajszállal csúszott le a dobogóról. A negyedik helyen végzett grotzsch_men tagjai, Engedy Balázs, Nikházy László, Ludányi Ákos eredményükkel ismét bizonyították, hogy a magyar fiataloknak is helyük van a világ legjobb programozói között.

A verseny weboldala: http://www.ch24.org
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59