Felhőtévhitek és a valóság

forrás Prim Online, 2012. július 4. 10:10

A felhőalapú informatikai rendszer bevezetése hatékony megoldás lehet szinte bármely szervezet számára, a különböző szolgáltatási típusokkal szemben azonban még mindig nagy a bizonytalanság a vállalatvezetők körében. A NAVIGATOR Informatika Zrt. ezért összegyűjtötte a legfontosabb tévhiteket, amelyek cáfolatának megismerése nagymértékben hozzájárul a felhőalapú informatika megértéséhez és a szolgáltatás által kínált előnyök felismeréséhez.

1. tévhit: A felhőalapú szolgáltatások nem minden vállalat számára előnyösek


A felhőalapú informatikai megoldások szinte bármilyen méretű és típusú vállalat számára előnyösek, csupán a szervezethez illő szolgáltatási típust kell megfelelően kiválasztani. Az első és legfontosabb feladat mindig az adott vállalat igényeinek a felmérése, mivel jól működő rendszert akkor lehet kialakítani, ha pontosan megfelel az elvárásoknak. A felhőalapú technológiák elterjedése elsősorban a nagyvállalatoknak köszönhető, ám ma már számos, speciálisan a KKV-k számára kialakított megoldás is elérhető a piacon. A NAVIGATOR tapasztalatai szerint az induló-, és kis- és középvállalkozások esetében a hosztolt nyilvános felhő, nagyvállalatoknál pedig a privát felhő bevezetése a leginkább hatékony megoldás.


A tervezés során azt is el kell dönteni, hogy az informatikai környezet mely részét érdemes felhőalapon kiszolgálni. A nagyvállalatoknál a legjobb megoldás, amikor a szolgáltató az együttműködési szolgáltatásoktól – például levelezés, közös dokumentumtár, CRM, dokumentum menedzsment – az üzleti alkalmazásokig mindent felhő alapon valósít meg. A KKV-k esetén pedig a hibrid megoldások sokszor költséghatékonyabbak, mintha mindent egy privát felhőből szolgálnák ki a vállalkozást.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy az együttműködési szolgáltatások kiszolgálása nyilvános felhőből egyrészről 20-30 százalékos TCO megtakarítást eredményez, másrészről olyan pozitív folyamatok indulnak el, mely a vállalatot a korábbi megoldások és IT kultúra átgondolására, paradigmaváltásra ösztönzi” – mondta Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

2. tévhit: A felhőalapú informatika nem biztonságos


A vállalatoknál működő széttagolt és sérülékeny, helyi informatikai rendszerekkel szemben a felhőalapú architektúrák központosítottak, és a folyamatok nagy része automatizált, ami lecsökkenti az emberi hiba lehetőségét és a rendszer veszélyeztetettségét. A több szerver együttes, egy helyen történő üzemeltetése magas szintű rendelkezésre állást és biztonsági intézkedéseket kíván, ezért a szolgáltatók a lehető legjobb és legmodernebb biztonsági megoldásokat alkalmazzák a meghibásodások és a támadások megelőzésére. A szigorú titkosítási módszerek alkalmazásának köszönhetően a felhőben esetleg egymás mellé kerülő versenytársak adatai is maximális biztonságban vannak, továbbá a távolról dolgozó alkalmazottak mobileszközeikről is biztonságosan elérhetik az információkat. A szolgáltató pedig garantálja a lehető legmagasabb szintű szaktudást és támogatást, valamint a 99,99 százalékos rendelkezésre állást.

3. tévhit: A vállalat elveszíti az ellenőrzést a felhőben tárolt adatok fölött


A felhőalapú megoldások információbiztonsági szintje és rugalmassága magasabb a hagyományos, vastagkliens-megoldásoknál, és az új típusú rendszerekben az adatok pontos földrajzi elhelyezkedésénél sokkal fontosabb azok védelme és a kapcsolódó szolgáltatások. A felhőben tárolt adatok nagyobb biztonságban vannak, mint a vállalati szervereken, hiszen a szolgáltatónál megbízott szakértők professzionális üzemeltetési körülményeket biztosítanak számukra. Az automatizált biztonsági megoldások pedig leegyszerűsítik a megfelelőségi rendelkezések betartását. Ha egy vállalat tapasztalt, jó referenciákkal rendelkező szolgáltatót választ, és igényeit pontosan rögzíti a szolgáltatói szerződésben, a vállalati adatok maximális biztonságban lesznek. A felhőalapú informatikai rendszer így a szigorú jogi és adatvédelmi szabályoknak megfelelni kényszerülő, főként pénzügyi, illetve jogi profilú vállalatok számára is kiváló megoldást jelent.

4. tévhit: A felhőalapú számítástechnika drágább, mint a hagyományos


A felhőalapú informatika bevezetésének egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen csökkenthetők a fizikai eszközökkel kapcsolatos költségek és problémák, valamint akár több érvre megállíthatóak az informatikai beruházások. A felhőalapú megoldások integrációjától függően a TCO 20-30 százalékot biztosan csökken, a vállalatoknak pedig nem kell beruházniuk a hardverek folyamatos cseréjébe, valamint biztosítaniuk a saját szerverek fenntartásával kapcsolatos speciális körülményeket, és vállalni az ezzel járó költségeket. A maximális hatékonyság érdekében a felhőalapú informatikai megoldások az aktuális igényeknek megfelelően egyszerűen bővíthetők vagy éppen szűkíthetők, így a vállalatok pontosan azért fizetnek, amit használnak. A szolgáltatók szerződéses követelményei is megváltoztak: a korábbi 2-3 éves megállapodások helyett a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződéseket ma már többnyire maximum egy év határozott időre kötik, mely szintén kedvezőbb az ügyfelek számára. A havidíjas konstrukciónak köszönhetően pedig az informatikai költségek könnyebben tervezhetők és nyomon követhetők.

5. tévhit: A vállalati alkalmazottaknak sok idejét veszi igénybe, mire megtanulnak az új rendszerben dolgozni
Kétségtelenül igaz, hogy némi átképzéssel jár a felhőalapú informatikára történő áttérés, a NAVIGATOR tapasztalatai szerint azonban ez olyan csekély kellemetlenséget okoz, amely nem mérhető össze az azonnal érezhető előnyökkel. Egy megfelelően kialakított felhőalapú rendszerben a munkafolyamatok átláthatóbbá, az együttműködési szolgáltatások – beleértve az okostelefon szinkronizációt is – pedig egyszerűbbé válnak.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

2024. június 17. 11:28

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30