Letölthető az Apple Mountain Lion operációs rendszere

forrás Prim Online, 2012. július 25. 19:58

Az Apple bejelentette, hogy az OS X Mountain Lion, a világ egyik legfejlettebb asztali operációs rendszerének kilencedik fő kiadása letölthető a Mac App Store alkalmazás-áruházból. A Mountain Lion kétszáznál is több új, innovatív funkciója között megtalálható a rendszerbe épített iCloud szolgáltatás, a megújult Messages üzenetkezelő, a Notification Center értesítéskezelő, a rendszerszintű megosztási funkció, a Facebook beépített támogatása, a Dictation diktálási funkció, az AirPlay Mirroring tartalomtükrözés és a Game Center játékszolgáltatás. A Lion és a Snow Leopard operációs rendszer felhasználói 15,99 eurós áron frissíthetnek a Mountain Lion rendszerre.

Néhány funkció a Mountain Lion kétszáznál is több újdonsága közül:

• Az iCloud beépített támogatása. Segítségével egyszerűen beállítható a Mail levelezőprogram, a kapcsolati adatokat kezelő Contacts, a Calendar naptár-, az üzenetkezelő Messages, az emlékezetőkért felelős Reminders és a jegyzetkezelő Notes alkalmazás. Az iCloud integrációja révén naprakészen tarthatóak a személyes fájlok – például az iWork-dokumentumok – a felhasználó összes készülékén.
• Teljesen új Messages üzenetkezelő alkalmazás. Az iChat helyébe lépő alkalmazással a Mac számítógépekre is megérkezik az iMessage szolgáltatás. Így a felhasználók bárkinek küldhetnek üzenetet az iPhone, iPad és iPod touch készülékekre, valamint a többi Mac számítógépre.
• Notification Center. Egy központ, amely hatékonyan kezeli a felhasználónak szóló értesítések megjelenítését, valamint egyszerűen hozzáférhetővé teszi a Mail, a Calendar, a Messages és a Reminders alkalmazás, a rendszerfrissítések és a külső fejlesztőktől származó alkalmazások értesítéseit.
• Rendszerszintű megosztás. Használatával gyorsan, más alkalmazásra való átváltás nélkül oszthatók meg a linkek, fotók, videók és egyéb tartalmak, illetve a Facebook, a Twitter, a Flickr, a Vimeo és más külső szolgáltatások használatához csak egyszer kell bejelentkezni.
• A Facebook beépített támogatása. A felhasználó közvetlenül az alkalmazásokból tehet közzé fotókat, linkeket és megjegyzéseket. Automatikusan felveheti Facebook-ismerősei adatait a Contacts alkalmazásba, sőt akár állapotfrissítéseket is közzétehet a Facebookon a Notification Center központból.
• Dictation. Ez a funkció az írásra szolgáló alkalmazásokban mindenütt lehetővé teszi a szövegek diktálását – az Apple és a külső fejlesztők szoftvereiben egyaránt.
• AirPlay Mirroring. Az AirPlay-alapú tükrözési funkcióval a Mac kijelzőjén megjelenített, akár 1080p felbontású tartalom egy Apple TV eszközön keresztül egyszerűen, vezeték nélkül, biztonságos adatfolyamként továbbítható a HDTV-készülékekre. A technológia a hangtovábbítást is lehetővé teszi a vevőberendezésekre és az AirPlay-kompatibilis hangszórókra.
• Game Center. Az iOS rendszerből jól ismert, népszerű közösségi játékhálózat immár a Mac-felhasználóknak is elérhetővé teszi az ismerősökkel élőben együtt játszható játékokat, melyekben egyformán részt vehetnek a Mac számítógépről és az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékről játszók.

A Mountain Lion további funkciói közé tartozik az új Gatekeeper szolgáltatás, amellyel biztonságosabban tölthetők le az alkalmazások az internetről, a Power Nap funkció, amely a Mac alvó állapotában is automatikusan frissíti az alkalmazásokat és a rendszert, valamint a gyorsabb Safari böngésző. A kínai felhasználóknak szánt újdonságok között van a jelentősen továbbfejlesztett szövegbevitel, egy új kínai szótár, az egyszerű beállítási lehetőség a népszerű e-mail szolgáltatókhoz, a Baidu-keresés a Safari böngészőben és a beépített megosztás a Sina Weibo blogszolgáltatáshoz, valamint a népszerű Youku és Tudou videomegosztóhoz.

Árak és elérhetőség
Az OS X Mountain Lion rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. A Mountain Lion telepítésének előfeltétele a Lion vagy a Snow Leopard rendszer (az OS X 10.6.8-as vagy újabb verziója), valamint 2 GB memória és 8 GB szabad lemezterület. A rendszerkövetelmények és a kompatibilis rendszerek teljes listája a következő címen található meg: apple.com/osx/specs. A csak a Mountain Lion rendszerrel használható OS X Server rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. Az OS X Mountain Lion Up-to-Date frissítés díjmentesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki 2012. június 11-e óta erre jogosult új Mac rendszert vásárolt az Apple-től vagy valamelyik hivatalos Apple-viszonteladótól.

Kulcsszavak: Apple opsys Mac OS X

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52