A mobilinternet is elősegítette az előfizetések gyarapodását

Czipperer Dia, 2013. április 4. 10:23

A KSH adatai szerint egyre növekszik az internet-előfizetések száma, amelyhez erőteljesen hozzájárult a mobilnet terjedése is. A tavaly év végi adatok szerint 26%-kal bővült az előfizetők száma. 

Már közel 5,5 millió internet-előfizető van hazánkban, ami jelentős (26%-os) növekedést jelent. Ennek 76%-a egyéni, 24%-a üzleti felhasználó. A növekedéshez jelentősen hozzájárul a mobilinternet terjedése (egy év alatt 47%), amely egyre inkább megfizethetővé válik a felhasználók számára.

 

Nem csupán az előfizetők száma gyarapodott. A szolgáltatók is egyre többen lesznek. A tavaly év végi adatok szerint összesen 417 szolgáltató működött a piacon, bár mégis inkább koncentrációról beszélhetünk, hiszen az előfizetések 90%-a mindössze 7 szolgáltatónál összpontosul.

 

A mobilinternet térnyerése az árbevételekben is megmutatkozik: a bevételek 33%-a innen származott, míg az összes nettó árbevétel az utolsó negyedévben meghaladta a 40 milliárd forintot, amely 11%-os éves növekedést jelent.

 

A százalékok nem egyeznek, hiszen egyre több szolgáltató próbálja meg ügyfeleit akciókkal, kedvezményekkel, ingyenes hónapokkal „meghódítani”, emellett pedig a díjak is mérséklődtek.

 

A típusok szerinti megoszlást tekintve az látszik, hogy az egyéb, például a LAN- (optikai) internetet is magába foglaló kategória előfizetéseinek mennyisége növekedett 14%-kal, a kábelhálózatos változat pedig 8%-kal. A szélessávú előfizetések száma 4%-kal nőtt, az xDSL-csoport ugyanakkor 2%-kal csökkent. Tehát valóban a mobilinternetnek köszönhető az igazán nagymértékű növekedés a szegmensben.

 

Forrás: KSH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59