Digitális világ – internethasználati kisokos kisiskolások számára

forrás: Prím Online, 2013. április 17. 14:33

A MediaSmart Hungary szakmai vezetésével és a Telenor szakmai együttműködésével elkészült a Digitális világ című oktatási segédanyag, amely a 9-11 éves korosztály nyelvén mutatja be az internet sajátosságait, és készíti fel a kisiskolásokat annak tudatos használatára, helyes értelmezésére. A tizennégy fejezetből álló anyag két, mobilkommunikációval foglalkozó leckéjét az operátor szakemberei dolgozták ki.

Új állomáshoz érkezett a MediaSmart Hungary non-profit alapon működő oktatóprogramja, amelynek célja, hogy elősegítse a reklámértést és médiatudatosságot a kisiskolások körében. A szervezet 2007-ben mutatta be Médiatudor című oktatócsomagját, amely az elektronikus médiumok reklámjaival kapcsolatban tanította tudatos gondolkodásra, kritikus szemléletre a diákokat. Az új, Digitális világ című segédanyag a digitális média által közvetített üzenetek helyes értelmezésére, kezelésére és kreatív tartalmak létrehozására összpontosít. Célja, hogy az alsó tagozatos diákok olyan készségekre tegyenek szert, amelyekkel képessé válnak kritikusan kezelni az újmédiában megjelenő tartalmakat, eligazodhatnak az internet világában és a Digitális világ segítségével megismert módszerekkel megvédhetik magukat a világhálón megjelenő, káros vagy sértő tartalmaktól, nem kívánatos internetes zaklatástól is.

Az oktatási segédanyag tizennégy fejezetének sorrendje az oktatás során rugalmasan, az adott tanulócsoport igényei vagy a pedagógus által meghatározott keretek szerint alakítható. A program egyebek mellett kitér a digitális reklámokra, a személyes adatok biztonságára az online környezetben és a webes tartalomfejlesztésre.

 

Az oktatócsomag illeszkedik a Nemzeti alaptantervhez, amely kiemelt területként jelöli meg a médiatudatosságra nevelést, és amelyben elvárásként szerepel, hogy a tanulók értsék a hagyományos és digitális médiumok nyelvét, ismerjék az általuk biztosított ismeretszerzési, önkifejező és kapcsolatteremtési lehetőségeket, valamint tisztában legyenek az online környezet veszélyeivel. A Digitális világ újszerű megközelítésének köszönhetően nem csak informatika- vagy médiaórák, hanem az alsó tagozatos anyanyelv, rajz, ének vagy akár technika órák is színesíthetők a modern médiaismeretek, a digitális tudnivalók feldolgozásával. Az oktatási program két, mobilkommunikációval és biztonságos mobilhasználattal kapcsolatos fejezetét a Telenor szakemberei dolgozták ki.

A Telenor immáron több kezdeményezésével letette névjegyét a biztonságos internetezés oldalán, a felnövekvő generáció támogatása mellett, az internetes zaklatás elleni harcban. 2012. január 1-től a Telenor internetes hálózata az Országos Rendőr-főkapitányság és az Interpol segítségével blokkolja  gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó weboldalak megjelenítését, ezek a káros tartalmak a Telenor hálózatán nem érhetőek el – a telekommunikációs vállalat ezzel gátolja a nem kívánt weboldalak terjedését és terjesztését.

 

A vállalat továbbá főtámogatója a 2013. április 23-án megrendezésre kerülő „Állítsuk meg az internetes zaklatást!” című kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen a téma szakértői és gyermekpszichológusok nyilvános beszélgetésen adnak megoldást az internetes zaklatás helyes felismerésére és kezelésére, rámutatnak a diákok, pedagógusok, szülők és az internetes közösség résztvevőinek felelősségére.

A Telenor tehát nem csak anyagi támogatással, hanem szakértelmével, szellemi erőforrásaival és technikai eszközeivel is támogatja az internetes zaklatás visszaszorítását és valódi lépéseket tesz a biztonságosabb, tudatos internetezés megvalósításáért.

További információ a Digitális világ oktatási segédanyagról: www.digitalisvilag.hu

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09