Műholdhiba bénította meg a távközlést Mexikó-szerte

Gyimesi Dávid, 2000. augusztus 30. 12:37
Valószínűleg halottnak lehet tekinteni azt a 250 millió dolláros műholdat, mely létfontosságú távközlési funkciókat látott el Mexikóban. A meghibásodás miatt nagyvállalatok szakadtak el a külvilágtól, személyhívók ezrei némultak el és szintén ugyanennyi iskolás gyereknek kellett otthon maradnia, mert nem működik a távoktatás.
Az üzemeltetők a legtöbb szolgáltatást viszonylag rövid idő alatt átterhelték más műholdakra, de az oktatás még mindig szünetel a legtöbb helyen, és valószínűleg ez így is marad még néhány hétig.

"A műhold nem halt meg teljesen, de a kilátások nem sok jóval kecsegtetnek." - nyilatkozta Lauro Gonzalez a Satelites Mexicanos főnöke. A Solidaridad I műhold tartalékprocesszora két napja hibásodott meg. Az elsődleges processzor még tavaly felmondta a szolgálatot.

"A hiba miatt nincs televízió 12 ezer többnyire vidéki középiskolában Mexikószerte, ahol az oktatás egy része (néhol teljes egésze) távolról történik." - mondta el Alfredo Cortiana az oktatási minisztérium szóvivője.

"Mexikóban a falusi iskolákban csak néhány tanár dolgozik, ezért van szükség televízión keresztüli tanításra." - tette hozzá. A hibaelhárító csapatok már dolgoznak a műsorok másik műholdra lövésén, de ehhez az összes iskola antennáját át kell pozícionálni.

A Solidaridad I 33600 kilométerre kering a Föld felett 24000 kilométeres óránkénti sebességgel. A General Motors és a Hughes Space & Telecommunications által készített műholdat 1993 novemberében lőtték fel, és 2007 -ig tervezték üzemeltetni.

Mexikó 17 000 bankfiókja egy percre sem szüneteltette szolgáltatásait, mivel ők még múlt évben átálltak a Solidaridad 2 digitális holdra.

"A Solidaridad I tavalyi meghibásodása elegendő figyelmeztetés volt számunkra, ezért váltottunk korszerűbb technikára és újabb holdra." -mondta el a Mexikói bankok szövetségének egyik embere a CNN riporterének.

Kulcsszavak: műhold hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59