Terjedő digitális fényképezőgépek

Nyerges Tibor Nyerges Tibor, 2000. szeptember 2. 09:25
Piackutatók szerint a digitális fotográfia gyorsan elfogadottá válik, nemsokára teljesen általánosnak fog számítani.
Az idén a belépőszintű digitális fényképezőgépek piaca robbanásszerű növekedésen ment át, több mint 200 százalékkal emelkedett az első és a második negyedév között - közölte az International Data Corp. piackutató cég. Jövőre a leggyengébb gép az 1 megapixeles változat lesz.

Az IDC szakértői szerint 2000-ben 5,1 millió darabot adnak el, többségüket a második fél év és a karácsonyi szezon alatt. A várakozások szerint az év végére teljesen elfogadottá válik, főként ha az ára tovább esik.

Az árak nem fognak annyira esni, mint tavaly, amikor is a 3 megapixeles gépek bejelentése jelentősen lejjebb nyomta a kisebb részletességre képes fényképezőgépek árát. De persze némi csökkentés biztosan lesz, mivel az idei karácsonyi időszakra időzítve jelennek meg a 4 megapixeles változatok. Áruk 2000 dollár körül lesz (a 3 és a 4 megapixeles gépek közötti árkülönbség 1000 dollár!), így nyilvánvalóan inkább a profiknak szánják, nem pedig az amatőr szférának.

Az első nagyobb 4 megapixeles fényképezőgépet kiadó cég az Olympus lesz, melynek Camedia E-10-es gépe novemberben jelenik meg 1999 dolláros áron. A vezetők ZDNetnek adott nyilatkozata szerint a stúdióknak és a divatfotósoknak szánják, SmartMedia-támogatása és cserélhető CompactFlash tárolója is lesz, továbbá a részletesebb képekhez optika is használható.

Más vállalatok sem akarnak lemaradni, a Kodak nemrég jelentette be set-top dobozát, amivel a felhasználók megnézhetik, rendszerezhetik és kategórizálhatják digitális képeiket. A Sony CyberFrame pedig lehetővé teszi a képek azonnali megnézését.

Kulcsszavak: kamera Sony Kodak Olympus IDC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50