Az Intel 2015-ben vezeti be a „Liffy Island” Quark processzorokat

Széll Zoltán, 2014. november 14. 16:31

A legfrissebb hírek szerint a Dublin Bay processzorok helyett a „Liffy Island” fedőnevű processzor érkezik jövőre. Bár csak egy magot tartalmaz, mégis több növekményt foglal magába.

Az Intel jelenleg az olcsó, Quark processzormagon alapuló SoC lapkákat szállítja a beágyazott eszközökhöz. A Qoark processzormag a Pentium magnak egy változata, kicsi, mindössze 16KB-os L1 (elsőszintű) gyorsítótárral. Az egy CPU magos Quark processzorok integrált 512KB-os statikus RAM memóriát, DDR3 memóriavezérlőt, valamint számos szabványos I/O határfelületet és biztonsági jellemzőt tartalmaznak. Az Intel útitérkép szerint jelenleg a Quark X1000 termékek kaphatók, melyeket 2015 végéig szállít a lapkagyártó óriás. Utána bevezeti a következő Quark generációt. Júliusban még olyan hírt lehetett olvasni, hogy az X1000 lapkákat a „Dublin Bay” processzorokkal helyettesítik.

 

 

A legújabb hír, hogy a „Dublin Bay” processzort törölték a programból és helyette egy másik SoC konstrukció a „Liffy Island” fedőnevű processzor érkezik. Bár ez a SoC lapka is csak egy magot tartalmaz, mégis több növekményt foglal magába. Ez a processzor több szabványos határfelületet kezel és számos biztonsági jellemzőt foglal magába. Az új lapka hőtermelése (TDP) a Quark X1000 sorozatú processzorokéhoz hasonló. Ennek ellenére az Intel alacsonyabb hőtermelésű változatokat is kibocsát. A „Liffy Island” lapkák 2015 második felében lesznek kaphatók.

 

A tervek szerint az Intel 2016-ban bevezet még egy másik Quark SoC lapkát is, melynek neve „Seal Beach”. Ezek a processzorok szintén egy magot tartalmaznak, de teljesítményük ennek ellenére alapvetően magasabb lesz, mivel támogatják az SSE2 utasításokat is. Ezeknek a processzoroknak másik fontos jellemzője az integrált 2D/3D grafikus vezérlő.

 

Forrás: cpu-world.com; Kép: hardware.hdblog.it

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50