USA/technológiai cégek - "hackerellenes" összefogás

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 17. 10:39
Az egymással egyébként éles versenyt folytató nagy amerikai "technológiai cégek" összefogtak, és közös intézetet hoztak létre a szoftver- és hardvertermékeik biztonságát fenyegető támadások kivédése érdekében - közölte keddi számában a The Wall Street Journal.
Egyelőre 19 vállalat részese az együttes "hackerellenes" fellépésnek, köztük a Microsoft, az Oracle, az AT&T, a Cisco Systems, az IBM és a Hewlett-Packard. (A "hacker" az a személy, aki "feltöri" a számítógépes hálózatok biztonsági rendszerét, és a rendszerbe illegálisan behatol, onnan titkos információt szerez meg.)

Az IT-ISAC ("információs technológiai információmegosztó és elemző központ") nevű közös intézmény - éjjel-nappal üzemelő, nonprofit szerveződésű biztonsági központ - 750 ezer dolláros alappal indul, és más technológiai cégek is csatlakozhatnak, mindössze évi 5 ezer dollár tagsági díj fejében. A "klubtagok" kölcsönösen tájékoztatják egymást saját termékeik biztonsági szempontból érzékeny pontjairól, a behatolási kísérletek elhárítása érdekében alkalmazott eljárásmódokról. Új számítógépes "vírustörzs" felbukkanása vagy újfajta hacker-technikák jelentkezése esetén a technológiai vállalatok riasztják a közös biztonsági programban részt vevőket, és igyekeznek csírájukban elfojtani az új fenyegetéseket.

A kezdeményezés egyik fő kiváltó eseménye az volt, hogy tavaly februárban olyan hatalmas vállalati website-ok bénultak meg "e-mail-elárasztás" nyomán, mint a Yahoo!, az Amazon, az eBay, az E-Trade vagy éppen a CNN.com. Az IT-ISAC napi tevékenységét az atlantai székhelyű Internet Security Systems nevű vállalat vezérli.

Mint illetékesek a The Wall Street Journalnek elmondták, a működés megkezdéséről szóló híradást követően az az egyik fő céljuk, hogy minél kevesebbet szerepeljenek az újságokban, hiszen tevékenységük csak így lehet eredményes. A lap megjegyezte, hogy a bankszektorban, a telefoniparágban és az elektromos iparban már léteznek csendben működő műhelyek, amelyek feladata a "kibernetikus sérülékenység" kiküszöbölése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55