Digitális videokamera egy chipben

Tóth Kristóf, 2001. február 25. 22:37
A genevai központú ST Microelectronics, a világ egyik vezető integrált chipmegoldásokkal foglalkozó gyártója a napokban bemutatott egy mikrokamera chipet, amely kis túlzással egy komplett digitális videokamera egymagában.
A svájci társaság a számítástechnikai és digitális elektronikai eszközökkel foglalkozó cégek körében igen színvonalas, nagy integráltsági fokú chipjeiről ismert. A cég chipjei számtalan gyártó számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközében megtalálhatóak, a merevlemezektől az újabb DVD-meghajtókig.

A társaság legújabb fejlesztésének gyümölcse egy digitális mozgókép-kamera egychipes megoldása. Az új kerámia multichip-modul egy ColourMOS színes érzékelőből, egy apró optikai rendszerből, egy flexibilis 20 eres csatlakozóból és egy dedikált koprocesszorból áll.

Bár az ST Microelectronics chipje mellé természetesen még szükséges néhány kiegészítő alkatrész, a chip magas integráltsági foka miatt rendkívül megbízható működésű, és olcsó videokamerák alapja lehet a jövő mobiltelefonjaiban, PDA egységeiben és egyéb hordozható eszközökben. A cég elmondása szerint a chipre épített mikrooptika ellátja az összes megoldandó optikai feladatot, így az eszközökbe a chipen lévőn kívül nem kell optikai alkatrész.

Az apró eszköz méretei 10x10x7.5mm, fogyasztása pedig mindössze 50mW a 2.8V-os névleges tápfeszültségről abban az esetben, ha másodpercenként 15 képkockát szeretnénk rögzíteni. A chip mind álló, mind mozgókép felvételezésére alkalmas a CIF (common intermediate format - közös közvetítő formátum) 352x288 képpontos, és 176x144 pixeles negyedkép formátumában.

Az ST Microelectronics chipje automatikus fényerő-, kontraszt- és expozícióidő-állítással, valamint színhűség-kalibrációval rendelkezik. A chip darabára nagytételben való vásárlás esetén 20 dollár lesz.

Kulcsszavak: kamera STMicroelectronics

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50