Csehország - már hamisítják az elektronikus aláírást

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 21. 09:54
Két cseh számítógépes szakértő rájött arra, hogyan lehet meghamisítani az elektronikus aláírást - jelentette be Prágában az Icz számítógépes szoftvercég, Csehország egyik vezető szoftvercége.
Az Icz képviselői bejelentették, hogy felfedezésük az elektronikus aláírás egyik legegyszerűbb formáját, a PGP formát érinti. Bár ezt az elektronikus aláírást a szakértők "a szegények aláírásának" becézik, mert ingyenesen, illetve olcsón hozzáférhető, világszerte több tízmillió ember használja.

- Az aláírás algoritmusait nem tudjuk ugyan megbontani, de rájöttünk, hogyan lehet ezt az aláírást megkerülni - mondta Jirí Hejl, a cég egyik szakértője. - Módszerünkkel meg lehet kerülni az aláírást és például nyugodtan lehet fogyasztani az így aláírt számláról - jegyezte meg.

Cseh számítógépes körökben a bejelentés nagy feltűnést keltett. A szakértők azonnal igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, s rámutattak arra, hogy manapság már a bankok és a komoly cégek az elektronikus aláírás sokkal magasabb színvonalon biztosított változatát használják. Ennek ellenére a PGP aláírás megkerülésének lehetősége komoly gond. - A PGP-t jelenleg az emberek milliói használják különféle üzletekre, hivatalos ügyintézésre. Számukra ez nagyon kellemetlen következményekkel járhat - mondta Petr Koubsky, a Softwarové Noviny szaklap szerkesztője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14