OM-Cisco megállapodás a hazai hálózati informatikai szakemberképzésről

, 2001. május 8. 17:55
Ma írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében az Oktatási Minisztérium összesen 50 millió forinttal támogatja a Cisco Systems Magyarország Hálózati Akadémia képzési programjában részt vevő közép- és felsőfokú intézményeket – jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter mai sajtótájékoztatóján.
A Cisco Systems és a minisztérium közös felismerése, hogy a hazánkban már ma is jelentős, és a szakértő kutatók által 2003-ra mintegy 37%-ra prognosztizált hálózati szakemberhiányt nem lehetséges kizárólag a hagyományos közoktatás eszközeivel hatékonyan csökkenteni. Ezért az oktatási tárca úgy határozott, hogy követi az Európában egyre elterjedtebbé váló gyakorlatot, amely szerint a megoldás kidolgozásában szorosan együttműködik a magánszférával, főként az információtechnológiai cégekkel, illetve azok szakértőivel.

A Cisco Systems világszerte 122 országban szerzett – és szerez folyamatosan – tapasztalatokat a hálózati szakemberképzés terén azáltal, hogy kidolgozta és a gyakorlatban is működteti a Cisco Hálózati Akadémia Programot. A program alapját egy folyamatosan bővített, e-learning alapú tananyag képezi, amely heti másfél órás ütemezéssel négy szemesztert tesz ki. A képzés nyitva áll minden 16. életévét betöltött diák előtt, és nemzetközi szabványoknak megfelelő, univerzális és semleges hálózati szakdiplomát nyújt. A képzésből kikerülő szakemberek alkalmasak bármely kis- és középvállalat 100 végpont alatti rendszerének megtervezésére, telepítésére és karbantartására.

A Cisco Hálózati Akadémia Programban megszerezhető képzettség Magyarországon államilag elismert, „informatikai hálózati rendszertelepítő” elnevezésű szakképesítéssé vált. Ennek megfelelően bekerült az Országos Képzési Jegyzékbe - ahol egyébként az első távoktatási (e-learning) alapú szakképzésként tartják számon –, így pedig már szerepelhet a munkaügyi központok munkaerő-képzési és munkanélküli-átképzési programjaiban is.

A program hazai kiterjesztését pénzügyileg is elősegítendő, az oktatási miniszter az Országos Szakképzési Tanács április 17-i ülésének javaslatára arról döntött, hogy összesen 50 millió forinttal támogatja a Cisco Hálózati Akadémia Programon alapuló szakképesítést oktatni kívánó közép– és felsőfokú oktatási intézményeket.

Ezzel a megállapodással Magyarországon az oktatási szférában a tengerentúlon és Nyugat-Európában már hagyományokkal rendelkező köz- és magánszféra közti együttműködés (Public-Private Partnership) először jött létre.

Kulcsszavak: oktatás OM Cisco-hu Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50