Az internetvállalat „törzsfejlődése”

, 2001. május 25. 19:57
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Sybase hazai képviselete által rendezett „Vállalati portálok” szeminárium 2001. május 24-én a Rubin Business Centerben. Az Axis Kft. szakemberei és Sybase-partnerek által tartott előadások az internetnek a vállalati infrastruktúrában jelenleg betöltött szerepéről és jövőbeni lehetőségeiről szóltak.
Az előadók az adatbázis-adatokból építkező ún. dinamikus webhelyektől a teljes vállalati informatikai környezetet integrálni képes vállalati portálmegoldásokig terjedő termékskálát mutattak be. Különleges csemegének számított az a bemutató, amivel a hordozható eszközöknek – a bemutatón egy laptop és egy Psion palmtop közötti adatszinkronizálás volt megtekinthető – a vállalati információs rendszerekhez kapcsolhatóságát szemléltették. A bemutatott Sybase technológia egyébként a hordozható és ún. beágyazott adatbázis-alkalmazások piacán 60% feletti részesedéssel piacvezető a világon.

Dinnyés Ferenc, Sybase műszaki igazgató szakmai bevezetőjében felvázolta, hogy a vállalatok és intézményeknek milyen lehetőségeket alkalmazhatnak, amikor internetes rendszerek megvalósítását tervezik.

Elmondta, hogy a statikus weboldalak utáni első lépcsőfok az adatbázisból a lekérdezés időpontjában létrehozott dinamikus weblapok használata. A következő lehetséges lépés egy tranzakció-feldolgozást biztosító alkalmazásszerver bevonása, aminek segítségével komplex üzleti folyamatok valósíthatók meg a weben. Innen több fokozaton keresztül lehet eljutni a vállalati portálok szintjére, ami ebben a megközelítésben már nem csak egy testre szabható webfelület, hanem a vállalati informatika egészét nem csak adat, de funkcionalitás szintjén is integráló, komplex megoldás. A Sybase a megadott fejlődési lánc minden szintjén képes szabványos, nyílt felületet biztosító eszközöket adni a megvalósításhoz.

A dinamikus adatpublikálás megvalósítására a népszerű SQL Anywhere Studio csomagját – benne a webkérés adatbázis-hivatkozásainak feloldását végző PowerDynamo – ajánlja, ami NT, Unix és Linux platformokon is elérhető, és az igények növekedésével lépést tartva könnyen migrálható a nagyvállalati kategóriájú Adaptive Server Enterprise szerverre. A webes tranzakció-feldolgozást a Sybase kínálatában NT-s, unixos és hamarosan Linux alatti platformokon az Enterprise Application Server biztosítja, amivel magas fokú rendelkezésre állás és méretezhető teljesítmény érhető el. A portállá válás útján opcionális termékekkel (nagy teljesítményű kereső- és lekérdezőmotorok, replikációs és heterogén rendszerek közötti adatelérést biztosító connectivity termékek) segíti ügyfeleit a Sybase, míg a valódi portálmegoldásokat a teljes körű alkalmazásintegrációt biztosító Sybase Enterprise Portal segítségével valósítja meg. A terméknek egyébként a nemrég megjelent 2.0-s változata már az üzleti kapcsolatokat (B2B) és a mobileszközök intelligens kezelését (B2M, pl. automatikus eszközfelismerés, geometriai transzformáció) is támogatja.

Kulcsszavak: szeminárium B2B Axis Sybase

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36