Több díjat hozott a Freecomnak a formatervezőkkel való együttműködés

forrás: Prím Online, 2013. április 15. 11:29

A Freecom számos díjnyertes külső meghajtó és adattároló gyártójaként külön figyelmet fordít az innovációra. Tavaly több elismerés bizonyította ennek a stratégiának a sikerességét, többek között az iF, a Red Dot és a Universal Design Award formatervezési díjak.

Egy díjnyertes termék általában mind funkcionalitásában, mind esztétikájában kiválóságot képvisel. A legjobb formatervek segítenek a vállalatoknak közelebb kerülni a vevőkhöz és azonnal közvetítik a fogyasztó felé a márka által képviselt értékeket. A Freecom felismerte a vevőkkel való párbeszéd fontosságát és termékfejlesztő csapatát több elismert kortárs dizájnerrel erősítette meg.


A Freecom teljes Sq-termékcsaládjának külsejét a számos díjat nyert német ipari formatervező, Arman Emami tervezte. Organikus dizájnja, lágy vonalai, lekerekített szélei és négyzetes formája egyértelműen kiemelik a többi termék közül. Az új Freecom Mobile Drive Sq nem rég el is nyerte az iF arany díját egy kategóriába kerülve ezzel az Apple termékeivel. A külső meghajtó jól mutat bármilyen laptop vagy számítógép mellett, illetve televízióhoz is csatlakoztatható, ha műsorokat szeretnénk felvenni rá. A minimalista dizájn szintén felkelti az emberek figyelmét a termék iránt, nem véletlen, hogy az Apple boltjaiban is megtalálhatóak ezek az eszközök. A technológiai és a formatervezési kiválóság mellett egy további érdekesség a meghajtó alumínium fedlapja, ami sokkal ellenállóbb a karcolásokkal szemben és az ujjlenyomatok is kevésbé látszanak rajta. A meghajtó kistestvére a Hard Drive Sq a nyomdokába is lépett, elnyerve a 2012 Reddot Design Award díjat.


A Mobile Drive XXS a novel dizájn megközelítés egy tökéletes példája, ami egy másik tehetséges terméktervező, Silvain Willenz munkáját dícséri. Ebben az esetben a Freecom egy kompakt, vékony és minden felesleges díszítéstől mentes formatervet kért.  Erre válaszul Willenz egy meglepő lépéssel elhagyta a megszokott alumínium vagy műanyag borítást, ezek helyett a merevlemez egy közvetlen gumiborítást kapott. Ez egy merész és újító húzás volt, a maga nemében valóban az első. A borítás gumiból való elkészítése azt is jelenti, hogy elkerülhető a számtalan apró alkatérsz használata. Ehelyett egy darabból készül és védőborításként is működik. A felhasznált anyagmennyiség csökkentésével a Freecom és Sylvain Willenz a maga idejében a legkisebb méretű külső meghajtót dobta a piacra.


Végül de nem utolsó sorban a Freecom a Data Bar sorozat tervezésénél is bebizonyította, hogy jó érzékkel választja ki a legtehetségesebb formatervezőket. Az okos és stílusos eszköz a Chantal Niels és Robbert Gerretsen alkotta tervezőpárossal való együttműködés eredményeképpen jött létre. A tervezők kifejlesztettek egy csúsztathatós mechanizmust, ami lehetővé teszi, hogy a csatlakozót be- és kicsúsztathassuk az eszközből. Ennek az okos megoldásnak köszönhetően nem kell aggódnunk amiatt, hogy elveszítjük a nálunk levő pendrive kupakját. Az ezüst és szürke szín is a Freecomra jellemző minőséget közvetíti.


A Freecom számára a környezettudatosság rendkívül fontos szempont, amikor termékfejlesztésről van szó. A termékek előállításánál a vállalat újrahasznosított anyagokat haszál, ahol csak ez lehetséges, ezzel biztosítva, hogy a termékek megfeleljenek a RoHS, a WEEE és CE / FCC előírásainak. A nyomtatott áramköröktől kezdve a magnézium, az alumínium, de még a gumiból készült fedlapok is az energiahatékonyságot maximálisan figyelembe véve tervezték úgy, hogy azok életciklusuk végén újrahasznosíthatóak legyenek. A termékek emellett megfelelnek a sugárzási (EMI) és elektrosztatikus töltési (ESD) előírásoknak is.

Formatervezési díjat nyert Freecom termékek:

Mobile Drive Sq
- iF Design Award 2012 GOLD
- Universal Design Award 2012
- Reddot Design Award 2012

Hard Drive Sq
- Reddot Design Award 2012

Mobile Drive XXS
- iF Product Design Award 2009
- Reddot Design Award – best of the best 2009
- Henry Van de Velde Label

Mobile Hard Drive CLS
- iF Product Design Award 2010
- Henry Van de Velde Label 2011
- Red dot design award – best of the best 2011

USB Clip
- Red dot design award – best of the best 2009, 2010
- GOOD Design Award Japan 2010
- GOOD Design Award USA 2010
- Designpreis Deutschland – Nominierung 2011
- Focus Open 2011

Kulcsszavak: díj design Freecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50