A Matáv a távközlési törvényről

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 18. 07:43
A Matáv annak ellenére örül a távközlési piacot liberalizáló egységes távközlési törvénynek, hogy az pozitív diszkriminációt határoz meg az új szolgáltatók számára - mondta a cég üzleti kommunikációs osztályának stratégiai ügyfelekkel foglalkozó igazgatója hétfőn Egerben.
- A jogszabály hatékony működésre kényszeríti a Matávot, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy olyan piacokon is megvesse a lábát, ahol már több vezetékes szolgáltató is jelen van - tette hozzá Doros Béla, a vállalat Észak-magyarországi Partnertalálkozója alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen.

A jövő év elején életbe lépő törvényről az igazgató elmondta, hogy a jogszabály szerint a jelentős piaci előnnyel bíró szolgáltatónak biztosítania kell hálózatának használatát az új piaci szereplők számára. Ugyanakkor minden új beruházás esetén a jelentős piaci előnnyel bíró cégnek kell először ajánlatot tennie, vagyis a többiek aláajánlhatnak, ha tudnak - mutatott rá.

Ezt a szabályozást megfelelőnek tartják - folytatta -, ám a cég véleménye szerint a törvényalkotónak meg kellett volna határozniuk, hogy a liberalizációtól számítva mennyi ideig kell alkalmazni ezeket a szabályokat. - Erre később majd vissza kell térnie a törvényhozásnak - vélekedett Doros Béla.

Az igazgató a továbbiakban hangsúlyozta, hogy a liberalizációval egy időben a piaci torta nagyobb lesz, mint korábban; a bővülés elsősorban a mobiltelefónia, az internet és az adatátvitel területén várható.

- Ezért a Matáv a jövőben erőforrásait ezekre a területekre csoportosítja át, annál is inkább, mert az elmúlt évben már ez a három terület adta a vállalat bevételeinek több mint kétharmadát - közölte a menedzser.

A Matáv érdekeltségébe tartozó Westel GSM szolgáltató ügyfeleinek a száma - folytatta -, az elmúlt év végén elérte az 1,6 milliót, ami 53 százalékos piaci részesedést jelent. Immár 110 ezren interneteznek a Matáv közreműködésével, és ma már az általuk üzemeltetett vonalak 10 százaléka ISDN, 306 ezer előfizetővel.

Mindebből következik - húzta alá végül Doros Béla -, hogy a cég helytállt azokon a területeken is, ahol már évek óta nincs monopolhelyzete, vagyis nem kell tartania a piaci liberalizációtól.

***

Gyengült hétfőn a Matáv letéti jegye a New York-i tőzsdén. Az 5 részvényt tartalmazó letéti jegy (ADR) árfolyama 4,47 százalékkal (0,53 dollárral), 11,32 dolárra mérséklődött. A Matáv letéti jegyeit 1999 júniusában vezették be a New York-i tőzsdére, 26,5 dolláros áron.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38