A vírus- és adatvédelem napja a PiK-SYS-szel

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 16. 17:56
Immár hetedik alkalommal rendezte meg konzultációs napját a PiK-SYS Kft., a McAfee (Network Associates) hivatalos magyarországi támogató központja a vállalatok IT-biztonságáért felelős informatikai szakemberei számára.
A rendezvény célja, hogy feltérképezze és bemutassa az adatbiztonságot fenyegető veszélyeket, és gyakorlati javaslatokat adjon azok elhárítására. Ebben segít az a szakmai kitekintés, amelyet a hazai és külföldi vendégelőadók nyújtanak. A résztvevők egyetértenek abban, hogy az adatinformatikai biztonság költséghatékony fenntartása egyre összetettebb feladat, és a cyberterrorizmus elleni védekezés megfontolt vállalati stratégiát igényel nap mint nap.

A PiK-SYS Kft. nevét a legtöbb számítógép-felhasználó a McAfee vírusvédelmi programjaival (ezen belül is a VirusScannel) kapcsolatban ismeri, bár a cég ma már a McAfee (újabban Network Associates Inc.) informatikai biztonsági termékein kívül egyéb adatvédelmi, tömörítő, titkosító, Help Desk, távfelügyeleti és távoli gépek elérését biztosító, valamint tűzfalvédelmet nyújtó szoftvercsomag forgalmazásával szerzett elismerést a hazai piacon.

Az egész napos konferencia nyitó előadását Pistár Mária, a PiK-SYS Kft. ügyvezető igazgatója tartja, ebben az idén tízéves cég tapasztalatainak összefoglalása mellett foglalkozik a vállalati információbiztonság felelősségének kérdésével, részletes adatokat közöl az IT-biztonsági eszközök alkalmazásának nemzetközi trendjéről, és statisztikai adatokra épített szoftver-előrejelzéssel segíti azokat a vállalkozásokat is, amelyek az elektronikus kereskedelem terjedésével kapcsolatosan szembesülnek az új adatvédelmi feladatokkal. Prezentációjában beszámol a Network Associates megbízásából a PiK-SYS által, mint a McAfee Authorized Support Center (ASC), tavaly októbere óta kínált ügyfél-támogatási program sikeréről, eredményeiről. A cég küldetésként és fő stratégiának tekinti az adatvédelmi megoldások szállítását és szolgáltatásain keresztül azok hatékony alkalmazását a vállalatoknál.

Míg néhány évvel ezelőtt még alig-alig volt ilyen jellegű munkakör a cégeknél, mára egyre több az olyan beosztásban dolgozó szakember, mint az "IT biztonsági szakértő" vagy "vírusvédelmi rendszergazda". Külföldi felmérések szerint mostanra a vállalatok nagy többségénél megoldott a vírus- és tűzfalvédelem problémája, s örvendetes tény, hogy Magyarországon is ez a tendencia, az informatikailag fejlett nyugati országokhoz képest mindössze 10-20%-os a lemaradásunk ezen a téren.

Az IT-biztonság emberi tényező, emberek által létrehozott és kezelt, az emberek számára fontos, sokszor létfontosságú adatok biztonságáról kell gondoskodni, azokat kell védeni, s nem csak a műszaki meghibásodásoktól, hanem legtöbbször maguktól az emberektől. S nem is mindig a rosszindulatú, ártó szándékú beavatkozásoktól, hanem a hanyagságtól, figyelmetlenségtől, szakszerűtlen adatkezeléstől, amire éppúgy fel kell készülnie egy IT-security szakembernek, mint a hackerek támadásaira vagy a vírusok pusztítására.

Egyre divatosabb külföldön az úgynevezett 3A az IT-biztonság komplex kezelésére szolgáló folyamatok rövidítéseként. Authentication, authorization és administration – ezek azok a folyamatok, amelyeknek megoldásához a PiK-SYS Kft. partnerei révén teljes körű eszköztárral rendelkezik. Legfontosabb partnere a McAfee (Network Associates), amelynek vírusvédelmi rendszereit immár tíz éve képviseli sikerrel és elismerten Magyarországon, de a biztonsági témakörök egyéb területeire (adatvédelem, tömörítő, titkosító, Help Desk, távfelügyeleti és távoli gépek elérését, valamint tűzfalvédelmet biztosító szoftverek) is teljes a "fegyvertára".

Manapság sokszor felmerül, hogy vajon kell-e nekünk egyáltalán az e-business és az e-commerce, hiszen rengeteg biztonsági problémával jár a bevezetésük. A válasz valamennyi kétkedő felvetés ellenére egyértelmű igen, az elektronikus kereskedelem fejlődése megállíthatatlan, a kedvezőtlen világgazdasági jelenségek és a security-gondok ellenére annyi előnye van, hogy ezek biztosítják a jövőjét, a feladat tehát a problémák elhárítására való felkészülés.

A nap hátralevő részében többek között Izápy Balázs, a PiK-SYS vezető konzulense foglalja össze az ügyféltámogatás minőségének, hatékonyságát növelő Magic Help Desk szoftver alkalmazásának előnyeit, gyakorlatát.

Tóth Árpád, a Network Associates területi képviselője ismerteti a legújabb fejlesztési irányokat, technológiákat, rövid ismertetőt ad a termékújdonságokról.

Magyarországra először látogatott el a McAfee AVERT (Anti Virus Research Team) egyik vezető kutató mérnöke - Marius van Oers. Az előadás a vírusfenyegetettség aktuális kérdéseiről szól, hasznos tanácsokat ad a vírusfertőzések elkerülésére, elemzi a Linux-vírusokat és az egyre elterjedtebb mobileszközök védelmi kérdéseit.

A délutáni programban a szakmai nap résztvevői elméleti előadást hallanak az informatikai biztonság szervezeti összefüggéseiről a vállalatoknál.

Az internet biztonságos használatának egyik fontos eszköze a tűzfal alkalmazása. Nem egyszerűbb feladattal kell megbirkózniuk a vállalati informatikusoknak, mint a nagyságrendjüknek és a védendő elektronikus adatok körének megfeleltetett tűzfal-technológia kiválasztása. Ennek a kérdéskörnek az ismertetését taglalja Marc Heizmann, a plan 42 GmbH IT-biztonsági szakértője.

A vállalati biztonsági politika betartatása, alkalmazásának ellenőrzése nehezen kivitelezhető és mégis folyamatosságot igénylő feladat. Ezen belül az egyre veszélyesebb vírusok felbukkanása szükségessé teszi a vállalatoknál egy központosított vírusvédelmi rendszer alkalmazását. A NAI-McAfee által fejlesztett rendszer - az ePolicy Orchestrator - alkalmazását, az első hazai bevezetésekre épülő tapasztalatokat ismerteti Györe Márk, a PiK-SYS Kft. munkatársa.

A PiK-SYS Kft. által szervezett konzultációs napon jelenti be a McAfee legújabb fejlesztését, az internetkijárat védelmére szolgáló WebShield E500 és E250 hardver-vírusvédelmi rendszert, amely az internet felől érkező vírusok, férgek szűrését végzi. Az ismertetett eszközök 30 000, illetve 100 000 elektronikus levelet képesek átvizsgálni óránként.

  • A PiK-SYS Kft. bő egy éve, tavaly október óta kínálja az úgynevezett ASC szolgáltatási csomagot. Az ügyfelek 96%-a fizetett elő ezekre a támogatási csomagokra. Az ASC program célja a Network Associates végfelhasználóinak hatékony támogatása. Ez olyan helyi (Magyarországra érvényes) kiegészítő szolgáltatások bevezetését jelenti, amelyeket a Network Associatestől közvetlenül vásárolható Prime Support terméktámogatási csomagok mellett választhatnak az ügyfelek. Minden helyi támogatási modell mögött egy ASC-partner áll, aki a jelzett problémákat kezeli, szükség esetén továbbítja a Network Associates felé. A NAI folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatások minőségét, így a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy azok színvonala mindig és mindenben megfelel az elvárásoknak.
  • Az idén tízéves PiK-SYS Kft. megalakulásakor Magyarországon elsőként kezdte forgalmazni a McAfee termékeit, elsősorban a közismert VirusScant. A mára megoldásszállítóvá vált PiK-SYS-től származó vírusvédelmi, adatvédelmi és hálózatfelügyeleti szoftvereket ma már több száz cég használja országszerte. Ügyfeleik között megtalálhatók a főbb pénzintézetek, vezető biztosítótársaságok, államigazgatási szervek és iparvállalatok. 1999-től a Network Associates arany fokozatú kiemelt partnerei lettek, 2000. október 10-én megkapták a McAfee-rendszerek Hivatalos Támogató Központja (ASC, Authorized Support Center - McAfee) címet, idén pedig a McAfee „Partner of the year” elismerésében részesültek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38