Stabil növekedés a KPMG-nél

Fekete Gizella, 2001. november 16. 13:15
A szeptemberrel záruló pénzügyi éve szolgált a magyarországi KPMG csütörtöki sajtótájékoztatójának apropójául: a 2000 októberében kezdődött pénzügyi év alatt elért 8 milliárd forintos bevételük 18 százalékkal haladta meg az előző évit.
Az elmúlt három évre visszatekintve Richard Ebling managing partner 98 százalékos bevételnövekedésről számolt be. Az elsősorban szakmai szolgáltatóként számon tartott cég a következő pénzügyi évben az iparágak szerinti megközelítést kívánja minden szolgáltatási területen erősíteni. Ehhez a saját szolgáltatási területükön túl egy-egy szektorra szakosodott munkatársaik a KPMG által a legfőbb trendekről, problémákról és megoldásokról összeállított globális iparági adatbázisra is támaszkodnak munkáik során.

Bár a kelet-közép-európai régió mind a 16 országában, de legjelentősebb mértékben Lengyelországban lassult ugyan a KPMG bevételei növekedésének üteme, mégsem számítanak a jövőben visszaesésre. „Meggyőződésem, hogy a szeptemberi amerikai terrorcselekmények nem gyakorolnak hosszú távú hatást jövő évi terveinkre. Az uniós csatlakozásra való felkészülés miatt ugyanis olyan, növekedést serkentő erők érvényesülnek, amelyek a világgazdaságtól függetlenül hatnak” - hangsúlyozta KPMG régiós irodájának elnöki posztját is betöltő Richard Ebling.

A magyarországi KPMG bevételeinek legnagyobb hányadát, az előző évit 19%-kal meghaladó 4,9 milliárd forintot a könyvvizsgáló részleg érte el. Az elsősorban informatikai szolgáltatásokat nyújtó tanácsadási üzletág (Consulting) 75%-os növekedéssel 1,6 milliárd forint bevételre tett szert. A következő pénzügyi évre - a céget jellemző minőséggel, függetlenséggel és integritással indokolva - optimista becsléssel 25%-os növekedést tűzött ki maga elé a KPMG.

A könyvvizsgálat terén a korábbiaknál mind több ügyfél vár tanácsot a belső ellenőrzéssel, a piaci és üzleti tervezéssel, a kockázatok csökkentésével, ezen belül is az üzletfolytonossági tervezéssel kapcsolatban. Az elsősorban a cégen belül elkövetett visszaélések kockázatának csökkentését célzó gazdasági csalásokkal, bűnesetekkel foglalkozó szolgáltatások (Forensic and Litigation Services) iránt is nő az igény.

Megfelelő átszervezést és konszolidációt követően idén októbertől KPMG Consulting néven jogilag önálló társaságként működik a tanácsadás-üzletág, a régió többi, elsősorban a csehországi és a lengyelországi tanácsadó részlegével, valamint a KPMG nemzetközi hálózatának legnagyobb, a brit Consulting irodájával szoros együttműködésben és integrációban.

A KPMG egyik alapértéke, hogy a tudást valódi értékké alakítsa ügyfelei és a közösség hasznára, mondta Ebling. Az ennek szellemében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen alapított oktatási szervezet, a KPMG-BME Akadémia speciális - többségében posztgraduális - programokon alapuló képzést kínál majd 2002 szeptemberétől. „Az új szervezet, hogy munkatársaink az ügyfelekkel együtt sajátíthassák el az új ismereteket, elsősorban a KPMG dolgozóinak és ügyfeleinek biztosít állandó, szervezett továbbképzési keretet számos, a diákok és szakemberek számára egyaránt nyitott programmal” - mondta Tomka János partner, a KPMG operatív vezetője (COO). A képzés végén átadott, kreditpontokkal minősített bizonyítvány a további posztgraduális tanulmányokba is beszámítanak.

A programok kiemelt területe lesz a cégek életét jelentős mértékben meghatározó változások megfelelő kezelése, a gazdasági csalásokkal kapcsolatos kockázatok kezelése, a tudásmenedzsment, vagy a Business Intelligence, azaz a komoly versenyelőnyt biztosító hatékony információgyűjtés az ügyfelekről, piacokról, versenytársakról, trendekről.

Újságírói kérdésre Mr. Ebling hangsúlyozta, hogy cégük a KPMG Consulting keretében továbbra is nyújt különböző területeken informatikai szolgáltatást, amelybe az ERP rendszerintegráció és a cégek informatikai stratégiájának kidolgozása éppúgy beletartozik, mint az informatikai kockázatkezelés. Ezek mellett az elmúlt két évben a KPMG maga is - a munkaidő-nyilvántartástól az információ megjelenítésén át a különböző csoportmunka-támogatásokkal, megosztott tudásbázissal bezárólag - elektronikus üzletmenetre állt át, ami hozadékként jelentősen segít az ügyfeleknél dolgozó kollégáknak az ottani problémák megértésében és kezelésében.

Kulcsszavak: KPMG-hu +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50