Sun Grid csúcstechnológia tudományos alkalmazások fejlesztéséhez

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 17. 13:18
A Houstoni Egyetemen hozzák létre az első egyetemi Grid-környezetet, amelyik kifejezetten a földtudományi kutatások során használt alkalmazások fejlesztésére koncentrál - jelentette be a Sun Microsystems. A Houstoni Egyetem számítástechnikai szak által vezetett projekt célja, hogy továbbfejlessze a Grid-környezetet, javítsa a feladatok feldolgozását, valamint a Gridet alkalmassá tegye a levegőminőség-modellezési kutatásokra, illetve a szeizmikus adatok és képek feldolgozására.
A geológusok a Sun biztosította egyetemi erőforrásokat olajkutatások kapcsán felmerülő számos nagyméretű számítási problémakör megoldása során fogják alkalmazni. A számítógéptudósok a kutatást a Grid-környezet továbbfejlesztésével segítik: a környezet a Globus toolkit™-re fog épülni, a Sun Grid Engine pedig a kiválasztott erőforrásokon futó feladatok végrehajtását szabályozza.

Mindezt a Houstoni Egyetem úgy kívánja elérni, hogy a Sun-hardvert egy nagy klaszterbe (fürtbe) szervezi, és a Solaris operációs környezetének, valamint a Sun kifejezetten erre a célra kifejlesztett Grid Engine szoftverének segítségével egyesíti több különböző projekt elosztott számítási erőforrásait. Az egyetemen egy SunFire 6800-at és 13 darab V880-at helyeznek üzembe - összesen 104 CPU-val -, ezek váltják fel az IBM SP2-t. A Sun Grid Engine szoftverével hasznosíthatók a nap különböző szakaszaiban kihasználatlan számítási erőforrások.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50