A telefon és az internet magánhasználatának elszámolhatóságáról

Utólag fizetett szolgáltatások

Szalay Dániel, 2001. december 4. 19:23
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az elmúlt hetek sajtóbeszámolói nem tükrözték hitelesen az APEH ellenőrzési gyakorlatát a telefonhasználat költségként történő elszámolhatósága kérdésében. A miniszter ezért tegnap a munkaadókat képviselő szervezetek vezetőivel tárgyalt. A telefon, sőt az internet magánhasználatának elszámolhatóságáról beszélt a szakminiszter. Hamarosan jogszabály-előkészítő testület jön létre a telefon, a parkolójegy és az internethasználat költségeinek elszámolhatóságának rendezésére is.
E két területen az ellenőrzési gyakorlat sok esetben ellentmond a jogszabállyal - ezt maga a tárcavezető sem vitatja. Varga Mihály azt mondta, hogy a telefon magán-, illetve üzleti célú használata ügyében eddig mindössze egy bírósági per zárult le. Az ítélet indoklásában a bíróság megállapította, hogy egy cég telefonhívásainak 4-5 százalékánál nehéz eldönteni, hogy azt magán- vagy üzleti céllal kezdeményezték-e.

Varga Mihály az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatával kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani, hogy az adóellenőrök soha, egyetlen vállalkozás telefonszámláját sem kérték le.

Varga közölte: a vállalkozók érdek-képviseleti vezetőivel egyetértettek abban, hogy semmilyen jogszabály betartatása nem járhat együtt a vállalkozások indokolatlan ellenőrzésével, és reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók javaslatai alapján születő adójogszabály-módosítások már 2003. január 1-jétől hatályba léphetnek.

A politikus szerint az elmúlt időszak sajtóbeszámolói nem tükrözték hitelesen az APEH ellenőrzési gyakorlatát a telefonhasználat költségként történő elszámolhatósága kérdésében.

Az APEH körül néhány hete kerekedett botrány. Több újság is azt állította, hogy a hivatal jogosulatlanul lekéri a cégek részletes számláit, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy az adott hívást nem magánügyben bonyolították-e.

Varga Árpád, az APEH szakmai elnökhelyettese a Magyar Hírlapnak nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy ha utólag kiderül, hogy a hívás privát beszélgetés volt, akkor e hívások áfaköltségeit jogosulatlanul számolta el a cég. Így ez adóhiányként jelentkezik, ami után bírságot szab ki a hivatal. Ha már visszaigényelte az áfát az adózó, akkor ez jogosulatlan áfa-visszaigénylésnek minősül, ami szintén büntetendő. Ebben az esetben az áfát vissza kell fizetni, és késedelmi pótlékot is kiszabhat a hivatal. Az APEH szerint, ha a magánszemély nem fizette ki a magánhívásokat a cégnek, akkor a cég - az áfatörvény alapján - nemcsak a magánhívások áfáját veszti el, hanem a többi beszélgetés áfáját sem igényelheti vissza.

A mobiltelefon-szolgáltatások előfizetői felháborodásukat fejezték ki, mivel szerintük az APEH-telefonkontrollja a George Orwell-i Nagy Testvér elképzelésekhez hasonlítható lépés lenne. Furcsállották, hogy kutakodnának a fölhívott számok listájában.

Később a legnagyobb hazai GSM-szolgáltató, a Westel GSM részéről azt nyilatkozták, hogy csak és kizárólag a törvényben rögzített feltételek esetében, bűncselekmény alapos gyanúja miatt - a nyomozást elősegítendő - adnának ki hívásrészletezőt. A Pannon GSM eddig nem kapott ilyen felkérést az adónyomozóktól.

Amennyiben a szolgáltatók indokolatlanul kiadnák a hívásrészletezőket jogosulatlanoknak, a személyiségi jogaiban megsértett személyek a bíróságtól jogsegélyt és kártérítést kérhettek volna.

Az APEH részéről Burillák Attila szóvivő azt nyilatkozta, hogy nem gyakorlat a hívások ily módon történő ellenőrzése. Bírságolásra állítólag csak emelt díjas (06 90-es előhívószámú) szolgáltatások igénybevétele esetén került sor, mivel e tétel a nem részletes telefonszámlákon is külön sorban van feltüntetve.

Később egy neve elhallgatását kérő informátor a Prím Online-nal azt közölte, hogy a 06 90-es számokat eleve nem is lehet fölhívni mobilról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36