Csődeljárást kértek az Elektrim ellen a kötvényesek

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 7. 09:14
Az Elektrim hitelezőinek egy része pénteken csődeljárást kezdeményezett a bíróságon a lengyel távközlési és ipari részvénytársaság ellen. Az Elektrim részvényei a tőzsdén azonnal 9 százalékkal zuhantak, bár az igazgatóság azt hangoztatja, hogy továbbra is kész tárgyalni a hitelezőkkel.
Az Elektrim csődjének kihirdetését kérő beadványt a kötvénytulajdonosok több mint 75 százaléka írta alá, köztük a spanyol Acciona, amely nem hivatalos információk szerint a legnagyobb kötvénycsomagot, a papírok mintegy 25-30 százalékát birtokolja. A kötvényesek sérelmezik, hogy amikor papírjaik visszavásárlását követelték az Elektrimtől, a társaság hitelezőinek csak egy részét (főképpen a bankokat) fizette ki, viszont nekik nem tett semmilyen kielégítő ajánlatot.

Az ötéves futamidejű kötvényeket az Elektrim Rt. - Kelet-Európa egyik legnagyobb holdingja - 1999-ben bocsátotta ki egy igen szerencsétlen akvizíciós program finanszírozására. A kötvénytulajdonosok azonban úgy döntöttek, hogy határidő előtt, 2001. december 17-ig visszakövetelik pénzüket. A társaság igazgatósága közölte, hogy a megszabott határidőig nem tudja visszavásárolni kötvényeit, csupán a kamatokat tudja kifizetni.

Az Elektrim igazgatósága a közelmúltban azt indítványozta a kötvénytulajdonosoknak, hogy adjanak 60 napos türelmi időt, ami alatt új adósság-visszafizetési tervet dolgoz ki. A kötvényesek azonban nem hajlandók ennyi ideig várni. Az Elektrim emellett olyan megegyezést ajánlott a hitelezőknek, melynek értelmében az adósságok 60 százalékát több részletben, 2004 végéig fizetné vissza.

A csődeljárási kezdeményezést az Elektrim szóvivője egyelőre nem kommentálta. Csak annyit mondott, hogy a törvény értelmében az indítványt a bíróság együtt fogja vizsgálni a holding által néhány napja szintén a bírósághoz benyújtott megegyezési javaslattal.

Az Elektrim csődközeli helyzete sok elemzőt meglepetésként ért, az osztrák Raiffeisen Bank például nemrég kiadott jelentésében az Elektrimet - az Agora mellett - a legígéretesebb lengyel társaságként jellemezte, és a térség 10 legjobb vállalata közé sorolta. Ha az Elektrim csődbe menne, ez lenne a varsói tőzsde történetének első nagyszabású csődje.

Kulcsszavak: +céginfo Elektrim

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36