e-Box: MPEG-4 alapú kábel vevőegységek

Tóth Kristóf, 2002. március 31. 21:25
A napokban hét cég, köztük a Pioneer és a Sharp állapodott meg MPEG-4 technológiára épülő kábeltelevíziós beltéri egységek kifejlesztéséről.
Az új audio- és videotömörítési eljárás, amely támogatói szerint hozzávetőleg négyszer jobb hatékonysággal csökketni le a videofájlok méretét, mint a jelenlegi szabvány, kiválóan alkalmas lenne egy olyan asztali vevőegység kifejlesztéséhez, amely kombinálná a DVD-lejátszót a web interaktivitásával.

Az e-Box elnevezésű eszközt jelenleg a National Semiconductor, a Sigma Designs, a CMC Magnetics, a Modern VideoFilm, az iVast, a Pioneer és a Sharp támogatja. A társaságok a Comcast Cable kábelszolgáltatóval karöltve fejlesztik az eszközt, amely várhatóan a jövő év elején jelenik meg.

A kábeltelevíziós ipar már hosszú ideje keres egy olyan megoldást, amely alkalmas lenne Video-On-Demand, illetve interaktív videoszolgáltatások biztosítására. A szélessávú hozzáférések lassú elterjedése, illetve a szolgáltatási technológiák magas költsége ezidáig azonban lehetetlenné tette az ilyen szolgáltatások bevezetését.

A társaságok úgy vélik, együttes erővel le tudják győzni azokat az akadályokat, amelyek lehetetlenné tették a korábbi megoldások megvalósítását. Az AT&T Broadband a közelmúltban például leállította hasonló projektjét, mivel az egekig szökő költségek, illetve bizonyos technológia problémák megakadályozták a rendszer megvalósítását.

Az Európai Unió egyébként a hét társaság által támogatott e-Boxhoz hasonló rendszer kifejlesztésére ösztönzi a gyártókat.

"A közös technológia kifejlesztésével a társaságok egy általános megoldást készítenek egy nagyobb piacra ahelyett, hogy több különböző rendszer osztaná fel a piacot kisebb szegmensekre" - mondta Tom Jacobs, az Internet Streaming Media Alliance elnöke.

Az alkalmazni kívánt MPEG-4 technológia segítségével a video-adatfolyamok azonos minőség mellett sokkal kisebb sávszélességet igényelnek, mint a jelenlegi digitális műholdas, illetve digitális kábeltelevíziós adásokhoz használt MPEG-2. Mindez lehetővé teszi DVD-minőségű filmek viszonylagosan olcsó sugárzását, de a technológia által nyújtott lehetőségek skálája ennél sokkalta szélesebb. Az MPEG-4 azonban a filmek és egyéb műsorok újratömörítését igényli, amely jelentős pluszköltségeket vet fel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55