Láthatáron a holografikus adattárolás

Tóth Kristóf, 2002. április 7. 22:02
Különböző források szerint a jövő héten az egész számítástechnikai szakma Las Vegas-ra fog figyelni, ugyanis az elkövetkező napokban a kaszinók városában rántják majd le a leplet a jövő adattárolási technológiájáról, melynek érdekessége, hogy az adatok tárolását három dimenzióban valósítja meg.
A Lucent Technologies kutatási részlegéhez, a Bell Labs-hoz tartozó InPhase Technologies képviselői a várakozások szerint a jövő héten Las Vegasban megrendezendő NAB (National Association of Broadcasters) kiállítás keretein belül mutatják be az első olyan, immár kereskedelmi forgalomba szánt videorekordert, mely a cég páratlanul új holografikus adattárolási technológiájára épül. A Tapestry technológiára épülő eszközről jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy a vele kompatibilis egyszer írható, CD-méretű lemezeken akár 100 GB adatot is képes tárolni, mégpedig oly módon, hogy a lemezeken 1,3 MB kapacitású hologramok követik szépen sorban egymást. Ez az óriási adattároló kapacitás elegendő ahhoz, hogy egy-egy ilyen lemezen húsz, azaz 20 darab DVD filmet, vagy harmincpercnyi tömörítetlen, nagyfelbontású videoanyagot lehessen tárolni.

Habár a jövő héten bemutatandó holografikus elven működő videorekordert az InPhase Technologies fejlesztőmérnökei úgy alakították ki, hogy az akár már a kereskedelmi forgalomban is megjelenhetne, az újdonság próbagyártását a legoptimistább előrejelzések szerint is csak valamikor 2003 végén kezdik majd meg, ami azt jelenti, hogy a sorozatgyártás beindítására valamikor 2004 elején kerül majd sor. Nem titok, hogy a holografikus elven működő videorekorder első példányait nem otthoni felhasználásra szánják, hanem sokkal inkább a professzionális videovágó és archiváló rendszerek piacára, azonban idővel várhatóan az otthonokba is beköltözik majd ez az új technológia.

Az InPhase Technologies szerint a holografikus videorekorderekkel készített lemezeket - legalább is a kezdetekben - meglehetősen nehéz lesz lemásolni, ugyanis az ilyen lemezek több rétegben, bonyolult struktúrában tárolják majd az adatokat. A kereskedelmi forgalomban először kapható, holografikus elven működő videorekorderek adatátviteli sebessége egyébként 20 MB/s körül fog alakulni, és egy-egy újfajta lemez életciklusa az ígéretek szerint meghaladja majd a harminc évet. Az InPhase Technologies állítása szerint a holografikus adattárolási technológia lehetővé teszi majd olyan, bélyegméretű adattárolók gyártását, melyek kapacitása meghaladhatja a 2 GB-ot, a hitelkártya méretű lemezek esetében pedig 20 GB-os kapacitásról beszélhetünk majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55