Nagyteljesítményű adattároló rendszer az EMC-től

Milkovits Gábor, 2005. július 25. 20:27
Az EMC bemutatta legújabb nagyteljesítményű adattároló rendszerét, a Symmetrix DMX-3-at, amely 960 darab lemezmeghajtóján akár 288 terabájt adat tárolására képes.
Az új eszköz kapacitása közel a duplája a cég 560 lemezmeghajtóval dolgozó korábbi csúcsmodellje teljesítményének. A vállalat ráadásul a jövő év végére egy 2000 lemezes, 1 petabájt, azaz több mint 1000 terabájt adatot tárolni tudó rendszer forgalomba hozatalát tervezi, ami megfelel 250 millió digitális zenei fájlnak, vagy 2 billió telefonhívás adatainak. A szeptembertől piacra kerülő Symmetrix DMX-3-at a gyártó főként nagy ügyfélnyilvántartással dolgozó cégeknek, például bankoknak, telefontársaságoknak, vagy légitársaságoknak szánja. Az új eszköz segítségével ezek a vállalkozások lecserélhetik korábbi, több elemből álló adattároló rendszerüket, és ezáltal a hatékonyság növelése mellett jelentős költséget is megtakaríthatnak. Ez azért is fontos szempont, mert az EMC saját ügyfelei körében végzett felmérése szerint az adattároló kapacitás iránti igény évente átlagosan 60%-kal növekszik, ugyanakkor a legtöbb cég nem szeretne ennyivel többet költeni erre a célra. A viszonylag olcsó, nagyteljesítményű adattároló rendszerek kiépítését az új, üvegszálas csatornainterfészeket („Fiber Channel”) használó lemezmeghajtók alkalmazása is segítheti a jövőben. Az EMC is tervezi ilyenek beépítését Symmetrix eszközeibe. A DMX-3 a cég illetékese szerint kétszer annyi processzort, valamint jóval gyorsabb ki- és bemeneti kapcsolati eszközöket tartalmaz, mint elődei.

Az új adattároló rendszerhez több új adatátviteli szoftvert is forgalomba hoz a gyártó. Az EMC Open Migrator/LM, amely még júliusban kapható lesz, minimális károsodás mellett képes adatokat átvinni a Symmetrix rendszerekre a rivális gyártók, például az IBM és a Hitachi adattároló eszközeiről is. A Logical Data Migration Facility nevű, a Softek-kel közösen kifejlesztett program kimondottan a nagyméretű mainframe számítógépek és a DMX-3 rendszer közötti adatátvitelt szolgálja, és szeptembertől kerül majd forgalomba. A Symmetrix DMX-3 induló ára 250 ezer dollár, ám a komolyabb rendszerek akár dollármilliókba is kerülhetnek majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14