Az expozíciótól a papírképig

Canon plus ultra: utazókészlet profiknak

, 2002. május 20. 09:50
Kifejezetten professzionális felhasználóknak készült a Canon februárban megjelent, 6,3 megapixel felbontású digitális fényképezőgépe, amelyhez a közelmúltban kifejlesztett kisméretű, de kiváló képminőséget produkáló nyomtató is illeszthető.
Az EOS D60-as egyértelműen a csúcskategóriás kamerák közé tartozik, kiváló teljesítményét azonban nemcsak a 6,52 millió képpont megkülönböztetésére alkalmas CMOS-érzékelőnek, hanem a továbbfejlesztett optikai rendszernek és a rendkívül gazdag szolgáltatásoknak is köszönheti. Az új modellt az EOS D30-as utódjaként mutatták be: a fejlődés egyik jellemzője, hogy a D60-as autofókusz-rendszere rosszabb fényviszonyok mellett is háromszor hatékonyabb, mint a D30-asé. Azt már nem is kellett külön hangsúlyozni, hogy az EOS-kompatibilis objektívrendszernek köszönhetően valamennyi, piacon lévő cserélhető objektív csatlakoztatható a készülékházhoz.

A jelenleg leginkább elterjed CCD-érzékelős felépítés helyett a Canon a jóval élethűbb megjelenést biztosító CMOS-t építette az új modellbe. Az érzékelő által közvetített képből hasznosított képpontok száma 6,3 megapixel, és ennek köszönhetően érhető el a 3072x2048-as legnagyobb felbontás.

Kétféle fájlformátumot használhatunk a képek tárolására: JPEG esetén a felhasználó hatféle képméret közül választhat (ezek között megtalálhatók például a 2048x1360 és az 1536x1024 pixeles üzemmódok), de az EOS D60-as minikomputere támogatja a RAW formátumot is, amely szoftveres átalakítással több más formátumra konvertálható. A kamera zárszerkezete 30-1/4000 másodperces zársebesség beállítására alkalmas, másik - szintén a profi felhasználói igényeket kielégítő - jellemzője a háttér-megvilágításos LCD-kijelző, amely kedvezőtlen fényviszonyok között is biztosítja a készülék egyszerű beállítását.

A fényképek tárolására a CompactFlash memóriakártyák mellett IBM Microdrive is használható, a készülék beépített akkumulátora körülbelül 490 felvétel rögzítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel.

Az EOS D60-hoz gondosan összeválogatott szoftvercsomagot kap a vásárló, amely a Windows XP-vel is kompatibilis meghajtóprogramok mellett többek között tartalmazza a ZoomBrowser EX, a PhotoRecord, az ImageBrowser, a RemoteCapture és az Adobe Photoshop 5.0 LE alkalmazásokat.

Az EOS D60-as USB-csatlakozóján keresztül közvetlenül összeköthető a számítógéppel vagy akár a képeslapméretű nyomatok előállítására alkalmas Card Photo Printer család legújabb tagjával.

A CP-100 jelű fotónyomtató legfontosabb jellemzője a tökéletes színhűség, de a sokat utazó fotóriporterek bizonyára kis mérete (170x178x61 milliméter) és tömege (1500 gramm) miatt is kedvelik majd. E paraméterei alapján kategóriájában a legkisebb és legkönnyebb készülékek közé tartozik, s az már csak hab a tortán, hogy autóakkumulátorról szintén használható, így akár menetközben is kinyomtathatók a legfrissebb fényképek. A legnagyobb fotó megegyezik a hagyományos képeslap méretével, azaz 10x15 centiméteres. A CP-100-as nyomtatási sebessége igen figyelemreméltó: egy hitelkártya-méretű fényképet 40, míg egy képeslapnyit körülbelül 80 másodperc alatt készít el.

A CP-100-as természetesen csatlakoztatható a Canon PowerShot digitális fényképezőgép-család minden tagjához, kompatibilis a legújabb PowerShot A40, A30 és A100 típusú kamerákkal.

EOS-filozófia

Nem téved, aki már régen felfedezte az EOS jelzést a Canon fényképezőgépein.

Az EOS (Electronic Objective System) a nyolcvanas évek végén kifejlesztett objektívrendszer, amely a mai napig a korszerű fényképezőgép-fejlesztések alapjául szolgál.

Lényege, hogy a fényképezőgépház és a hozzá csatlakoztatható objektív között semmilyen mechanikus kommunikáció nincs, a hagyományos objektívbeállítási utasítások (a zoom kivételével) elektronikusan, a készülékházról végezhetők el. Mivel a váz és az objektív között kizárólag elektronikus kapcsolat van, a beállítások elektromos érintkezőkön keresztül jutnak el a kezelőszervektől az érzékelőkig.

Az objektív egyébként olyannyira önálló életet él, hogy az autofókusz-motor is abban kap helyet; a készülékdobozból a beállítási parancsokon kívül csak a működéshez szükséges áram érkezik, ennek köszönhetően a beállítások gyorsan és meglepően halkan történhetnek meg.

A több mint egy évtizedes következetes fejlesztések eredménye, hogy minden EOS-modell kompatibilis a legfejlettebb kiegészítők és objektívek széles választékával - beleértve több mint 60 EF objektívet is.

Kulcsszavak: Canon =dig kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59