EOS 400D: 10,1 megapixeles, tükörreflexes digitális fényképezőgép

forrás Prim Online, 2006. augusztus 27. 11:25
A Canon bejelentette új generációs tükörreflexes digitális (DSLR) fényképezőgépét is: az EOS 400D-t olyan tulajdonságok jellemzik, mint a 10,1 megapixel felbontású CMOS szenzor, az új EOS Integrated Cleaning System (beépített szenzortisztító-rendszer), nagyobb és világosabb 2,5 inch képátlójú LCD kijelző, valamint a 9 pontos AF.
Az új gépet fejlesztői az EOS 350D fölé pozícionálták, amely egyébként jelenleg minden idők legkeresettebb tükörreflexes digitális fényképezőgépe,

„A jelenleg 21 millió analóg EOS készülék felhasználói közül egy teljesen új réteg alakult ki, akik a nemcsak alkalmazzák a digitális EOS technológiát, hanem igényeikkel hozzájárulnak a fejlesztési irányok kijelöléséhez is.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője, majd hozzátette: „Ma az európai háztartások 3%-a rendelkezik DSLR géppel, így a kérdés most nem az, hogy növekszik-e ez a piac, hanem milyen nagy lesz”.

Az EOS 350D képességeit számos újdonsággal bővítették a fejlesztők, így az EOS 400D-ben már megtaláljuk az EOS Integrated Cleaning Systemet is. A felbontás megnövelése 8.0 megapixelről 10,1 megapixelre, a magas érzékenység, a nagy sebesség, vagy például az alacsony zajszintű CMOS technológia mind a 6 EOS Digitális modellnél megtalálhatóak.

Az LCD kijelző közel kétszer nagyobb méretű, mint az EOS 350D esetében: a maga 2,5 inches képátlójával a legvilágosabb az EOS-ok közül, valamint kijelzi az összes fontos expozíciós beállítási értéket, visszajátszáskor pedig a felhasználói információkat. A képfelbontás növelésével párhuzamosan a fejlesztők közel megduplázták a sorozatfelvétellel készíthető képek számát: így 14-ről 27-re növekedett a maximálisan készíthető nagyfelbontású JPEG formátumú képek száma, RAW esetében pedig 5-ről 10-re növekedett.

Az EOS 400D az első olyan gép a Canon kínálatában, amely magában foglalja az EOS Integrated Cleaning System elnevezésű beépített szenzortisztító-rendszert, amely a szennyeződések keletkezésének okait vizsgáló kutatások eredményeként három alapvetően fontos, de egymással kölcsönhatásban lévő elemet ötvöz:

  • A gép belső mechanikája minimális szennyeződést okozva dolgozik. A vázsapka áttervezésénél is fontos szempont volt, hogy csak a minimális szennyeződést engedje át.
  • A szenzor előtt található félig-áteresztő szűrő felületén egy antisztatikus bevonat tartja távol a szennyeződést.
  • A Self-Cleaning Sensor Unit (Öntisztító szenzor-egység) minden bekapcsolás után (átlagosan egy másodpercig) nagyfrekvenciájú vibrálást alkalmaz a szennyeződések eltávolítására a félig-áteresztő szűrőről. Az üzemkész állapot utáni azonnali expozíció elérése érdekében ez a funkció azonnal kikapcsolódik az exponáló gomb félig való lenyomásával egyidejűleg.

Az EOS 400D számos, eddig csak a professzionális EOS modelleknél (pl. EOS 30D, EOS 5D) található tulajdonságokat örökölt. Idetartozik többek között a 9 pontos AF rendszer, a Picture Style, a 9.999 kép tárolását is felkínáló mappák, vagy a kiterjedt PictBridge funkciók.

Az EOS 400D ugyanazt a DIGIC II processzort foglalja magában, mint az EOS-1-es professzionális család minden tagja.
Kulcsszavak: Canon kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50