Microsoft Instant Messenger európai mobilokon

Tóth Kristóf, 2002. június 25. 06:37
A Microsoft Instant Messenger üzenetküldő szolgáltatás egyes európai felhasználói akkor is megkaphatják üzeneteiket, ha éppen nem az interneten lógnak.
Mindezt a szoftveróriás nyolc mobilszolgáltatóval kötött szerződése teszi lehetővé. A hétfőn működésbe lépett szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az Instant Messenger azonnali üzenetküldő szolgáltatás felhasználója automatikusan megkapja mobiltelefonján beérkező üzenetét, amennyiben éppen nem érhető el a számítógépen keresztül. Mindez egyelőre természetesen csak a nyolc európai mobilszolgáltató hálózatán lehetséges.

A beérkező üzenet, amelyre a felhasználó természetesen válaszolhat is, SMS képében érkezik meg a mobiltelefonra, díja pedig egy hagyományos SMS árának felel meg. Az új szolgáltatás belga, holland, svájci, dán, osztrák, török és norvég mobilszolgáltatókon keresztül jelenleg mintegy 31 millió európai mobiltelefonos számára elérhető.

Európában jelenleg a Microsoft az egyetlen társaság, amely lehetővé teszi a számítógépes azonnali üzenetküldő szolgáltatás mobiltelefonra való kibővítését, az Egyesült Államokban azonban már tavaly november óta működik hasonló rendszer. Amerikában az America OnLine (AOL) Instant Messenger szolgáltatás érhető el a Deutsche Telekom tulajdonában lévő VoiceStream rendszerén keresztül.

Az MSN Instant Messenger világszerte 46 millió, Európában 13 millió felhasználóval rendelkezik. A rivális AOL Instant Messenger felhasználói naponta 1,2 milliárd üzenetet küldenek.

Az amerikai felhasználók egy speciális mobiltelefonnal, a Nokia 3390 módosított változatával érhetik el az AOL szolgáltatását, illetve a közeljövőben megjelenő Samsung SGH-r225M-mel, amelyeket a VoiceStream forgalmaz. Az MSN európai szolgáltatása azonban bármilyen mobiltelefonnal kihasználható a nyolc partnercég hálózatán.

A szolgáltatás a holland KPN Mobile, a belga Proximus, a dán TDC Mobile, a svájci Swisscom és Sunrise, az osztrák ONE/Connect, a norvég Telenor, illetve a török Turkcell cégek csatlakozását követően a közeljövőben várhatóan még szélesebb körben is elérhető lesz Európában. Vassili Le Moigne, az MSN európai mobilmenedzsere szerint gyakorlatilag az összes európai mobilszolgáltató be kívánja vezetni az MSN Instant Messenger támogatását. "Tárgyalásokat folytatunk majdnem minden európai mobilszolgáltatóval" - mondta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14