25 éves az Oracle 9i

Születésnapi buli Koppenhágában

Kolma Kornél Kolma Kornél, 2002. június 25. 15:39
Sergio Giacoletto, az Oracle Corp. ügyvezető alelnökének előadásával megnyitotta kapuit az OracleWorld. A Koppenhágában megrendezésre kerülő háromnapos seregszemlére előzetes becslések szerint a világ minden tájáról 6000-ren érkeztek, hogy az elkövetkezendő három napban megismerkedjenek az Oracle legfrissebb újdonságaival.
Hosszú volt az út annak a hirdetésnek a megjelenéséig, amellyel a Financial Times tegnapi számának olvasói találkozhattak a lap hasábjain. Az Oracle 9i-t népszerűsítő oldalon a cég állítása szerint jelenleg a “varázsló" terméke a tranzakciók gyorsaságát mérő tesztek eredményeként jobb teljesítményt nyújt az IBM DB2 adatbázisszerveréhez képest. Ki gondolta volna mindezt 25 évvel ezelőtt, amikor az IBM berkein belül beszélni kezdtek az adatbázismodellek egy új vállfajáról, a relációs adatbázis-kezelésről. Ezzel csaknem párhuzamosan 1977-ben Larry Ellison, aki azóta is a cég első számú embere, néhány társával elkezdte kidolgozni az Oracle 9i alapjait, amely napjainkra az egyik legnépszerűbb adatbázis-kezelővé nőtte ki magát.

Sergio Giacoletto szerint nem csak a legnépszerűbb, hanem mind teljesítményét, mind egy tranzakcióra jutó költségét tekintve is a mezőny éllovasa a 9i. Az alelnök egy nemrégiben napvilágot látott tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy az elkövetkezendő két évben annyi információ generálódik, s tárolódik a különböző informatikai rendszerekben, amennyi eddig összességében, a számítástechnika fél évszázados történelmében. Ezek után bárki meg merné kérdőjelezni a hatékony, biztonságos adattárolás szükségességét? Nos, nem hiszem, mint ahogy erről az a mintegy 6000 szakember jelenléte is tanúskodik, akiknek háromnapos adminisztratív ügyeinek ellátást az Oracle 9i teszi egyszerűvé és gyorssá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50